Schaatsers mogen voortaan ook deelnemen aan wedstrijden die niet worden georganiseerd door de internationale schaatsbond (ISU) of door nationale bonden. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag geoordeeld in een zaak die drie jaar geleden was aangespannen door Mark Tuitert en Niels Kerstholt.

Oud-schaatser Tuitert en voormalig shorttracker Kerstholt wilden in 2014 meedoen aan de zogenoemde Icederby in Dubai, maar dat werd hen door de ISU verboden. De mondiale schaatsbond dreigde destijds zelfs met levenslange schorsingen.

Volgens de Europese Commissie zijn de huidige regels van de ISU in strijd met de 'antitrustwetgeving', een wet tegen monopolievorming.

"Met strenge straffen voor rijders beschermt de internationale schaatsunie ook haar eigen commerciële belangen en belemmert ze anderen om hun eigen evenementen te organiseren", aldus de Europese Commissie.

"De ISU moet nu voldoen aan onze eisen, de regels aanpassen en sporters en concurrerende wedstrijdorganisatoren de ruimte geven, in het belang van alle schaatsliefhebbers."

De impact van het besluit van de EC heeft mogelijk ook gevolgen voor andere sporten. De ISU stelde eerder dat het vrijdag door Brussel genomen besluit de olympische waarden die ten grondslag liggen aan sport zou vernietigen.

De ISU is het niet eens met het vonnis van de Europese Commissie en overweegt beroep aan te tekenen. De bond wijst in het verweer vooral op een gebrek aan veiligheid voor de schaatsers, zowel op ethisch als fysiek vlak.

Tuitert

Mark Tuitert, die de zaak tegen de ISU drie jaar geleden begon, is tevreden met de uitspraak van de Europese Commissie en verwacht dat het oordeel grote gevolgen gaat hebben voor de sportwereld.

"Dit is een historische uitspraak. Juristen vergeleken het al met de zaak van oud-voetballer Bosman. Het gaat niet om Niels en mij. En ook niet alleen om schaatsers. Het gaat om alle atleten, en de rechten die zij hebben", aldus de 37-jarige olympisch kampioen op de 1500 meter in 2010.

"De rechten die je als atleet hebt, druisen nogal eens in tegen de regels van bonden. De bonden hadden altijd de macht, dat is nu voorbij. Zij kunnen niet alles bepalen en je alles verbieden. Voor mij is dit een hele grote overwinning."

Het Bosman-arrest in 1995 zorgde ervoor dat voetballers na afloop van hun contract transfervrij konden vertrekken bij hun club. Daarmee nam de vrijheid en macht van de spelers ten opzichte van hun werkgevers enorm toe.

ISU

De uitspraak van de Europese Comissie viel slechts bij de ISU. De internationale schaatsunie vreest voor een aantasting van de sportieve waarden van de sport.

"Deze beslissing schaadt niet alleen de ISU, maar ook de schaatsers en de hele schaatswereld", aldus de mondiale schaatsfederatie in een verklaring.

"Deze beslissing houdt geen rekening met de specifieke aard van sport door commerciële belangen te stellen boven de beginselen van integriteit, gezondheid en veiligheid, die fair play in de sport beschermen."

De ISU gaat de uitspraak van de EC nog nader bestuderen. Daarna gaat de bond zich beraden over een eventuele beroepszaak.