Koen Verweij trekt na het komende World Cup-weekeinde in Salt Lake City zijn eigen plan en zal niet langer meetrainen met de Russische schaatsers.

"Ik maak dit blok tot en met zondag bij de Russen af. Daarna ga ik mijn eigen traject in. Dat was al zo gepland", laat de Noord-Hollander weten bij de NOS.

Verweij traint sinds afgelopen zomer mee met de Russische selectie onder leiding van zijn oude coach Kosta Poltavets, met wie hij eerder samenwerkte bij TVM.

De 27-jarige allrounder beseft echter dat zijn situatie is veranderd door de maatregelen die het IOC dinsdag tegen de Russen nam. Alleen dopingvrije sporters uit dat land zijn komende winter welkom bij de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Rusland wordt op die manier gestraft voor het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sochi, waar schone urinestalen via een geheim doorgeefluik werden verwisseld met positieve dopingtests.

Het omvangrijke en staatsgestuurde dopingnetwerk kwam later pas aan het licht en zorgde er al voor dat het ongekend succesvolle Rusland veel medailles moest inleveren. "Ik moet niet in de negatieve spiraal van de Russische ploeg zitten", beseft Verweij nu.

Gepakt

Verweij heeft wel enig begrip voor de schorsing van zijn trainingsmaten. "Als je gepakt bent, ben je gepakt. Dan moet daar inderdaad straf voor zijn. Ik denk wel dat ze het individueel heel goed moeten bekijken. Je moet niet gelijk alles over één kam scheren."

"Ik denk uiteindelijk dat ze allemaal wel balen. En ik denk dat ze hopen dat er nog iets gebeurt. Het zijn harde maatregelen", oordeelt de winnaar van het zilver op de 1500 meter in Sochi.

Door de sancties tegen Rusland lijkt ook dopingzondaar Denis Yuskov, een van de grote concurrenten van Verweij op de 1500 meter, geen aanspraak te maken op olympische deelname. "Ik vind het jammer als hij niet in Pyeongchang is", baalt de Nederlander. "Ik wil tegen de allerbeste schaatsers starten."

Ondanks alles is Verweij niet van plan om alle banden met de Russen te verbreken. "Ik heb vertrouwen in de schema's van Poltavets en ik zal best contact met hem houden. Ik denk ook niet dat Kosta er veel mee te maken heeft gehad."