Ireen Wüst ziet zaterdag af van deelname aan de 1500 meter bij de wereldbeker in Stavanger. De Brabantse is niet fit en heeft zich afgemeld in Noorwegen.

De 31-jarige Wüst zou op de schaatsmijl in de Sörmarka Arena in actie komen tegen Antoinette de Jong, haar ploeggenote bij Team JustLease.nl.

"Ik ben niet fit", legt Wüst uit aan het AD. "Net als heel Nederland. Ik ben verkouden en grieperig. Tegen beter weten in hoopte ik gisteren dat ik fit zou zijn, maar dat ben ik dus niet."

"Het is dus beter om te trainen en niet te rijden. Heerenveen hakte er toch wel in, door daar te rijden heb ik weer een nieuw virusje te pakken, ofzo."

Veertiende

Vrijdag moest de Europees en wereldkampioene allround zich nog tevredenstellen met de teleurstellende veertiende plek op de 1000 meter in Stavanger. Met 1.16,73 deed ze dik twee seconden onder voor de winnende tijd van de Japanse Nao Kodaira.

"Schaatstechnisch scheelde er gisteren niet veel aan", blikt Wüst terug. "Maar als je niet fit bent... Als je geen energie hebt, kun je nog zo graag willen, maar dan lukt het niet."

Wüst had vorige week bij de opening van het World Cup-seizoen in Heerenveen last van de naweeën van een buikblessure. In Thialf werd ze vierde op de 1500 meter, elfde op de 1000 meter en zesde op de 3 kilometer.