Jorien ter Mors heeft zondagmiddag op de 1000 meter haar derde titel veroverd bij de NK afstanden. Op de 5 kilometer pakte Antoinette de Jong haar tweede titel tijdens het toernooi in Thialf.

Ter Mors bleef met 1.15,94 Marrit Leenstra in een rechtstreeks gevecht 0,24 seconde voor. Voor de 27-jarige Twentse betekende het haar derde nationale titel op rij op de 1000 meter.

Ter Mors was vrijdag al de sterkste op de 500 meter bij deze editie van de NK afstanden. Zaterdag voegde ze daar het goud op de 1500 meter aan toe.

Ireen Wüst moest zich met 1.16,49 tevreden stellen met het brons. Hierdoor zag het podium op de 1000 meter er exact hetzelfde uit als bij de vorige twee NK's.

Door het brons op de 1000 meter pakte Wüst voor het eerst sinds 2008/2009 geen afstandstitel op de NK. Op zowel de 1500 als de 3000 meter moest de Brabantse genoegen nemen met het zilver.

Lotte van Beek kwam slechts negen honderdsten tekort voor een medaille, maar verzekerde zich na haar vijfde plaats op de 1500 meter ook op deze afstand van deelname aan de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen.

Sanneke de Neeling pakte met 1.16,80 het laatste World Cup-ticket. De top van de NK-uitslag kwalificeert zich voor de eerste vier wereldbekers in Heerenveen, Stavanger, Calgary en Salt Lake City.

De Jong

Op de 5 kilometer troefde De Jong viervoudig kampioene Carien Kleibeuker af in een rechtstreeks duel. De Rottumse pakte vrijdag al het goud op de 3 kilometer.

De 22-jarige De Jong, die vorig seizoen zilver pakte op de 5 kilometer bij de NK, was de enige schaatsster onder de zeven minuten: 6.59,65. Kleibeuker kende een matig slot van haar race en moest genoegen nemen met zilver in 7.00,38.

Het brons ging net als vorig jaar naar Carlijn Achtereekte, die 7.00,86 klokte. Irene Schouten (7.00,98) miste het podium op twaalf honderdsten.

De 21-jarige Esmee Visser haalde met een tijd van 7.02,59 bijna twee seconden van haar persoonlijk record af en mag door haar vijfde plek haar wereldbekerdebuut gaan maken.

De 5 kilometer staat dit World Cup-seizoen één keer op het programma, tussen 17 en 19 november in het Noorse Stavanger.

Bevestiging

De Jong kent een uitstekend begin van het olympische seizoen. De allroundster van Team Justlease.nl wist vrijdag op de 3000 meter eindelijk haar eerste nationale afstandstitel te veroveren en pakte zaterdag op de 1500 meter met een vierde plek ook op die afstand een wereldbekerticket.

"Ik heb dit weekend de bevestiging gekregen dat ik kan winnen", glunderde De Jong na haar race. "Carien startte wat sneller dan ze normaal doet, dus ik moest me niet gek laten maken. In het verleden kon ik dan niet rustig blijven, maar nu lukte dat wel."

Internationaal is de Tsjechische Martina Sablikova al jaren en jaren de te kloppen vrouwen op de 5 kilometer. "Het geloof is er dan ik haar kan verslaan", aldus De Jong. "Maar het moet er dan wel op het juiste moment uitkomen. Ik denk dat de stap naar haar wel kleiner wordt."

De 39-jarige Kleibeuker, bezig aan haar laatste seizoen als topsporter, was in 2005 en de afgelopen drie seizoenen de beste op de langste afstand bij de NK, maar moest zondag in de laatste drie rondes haar meerdere erkennen in de zeventien jaar jongere De Jong.

Achtereekte (27) stond voor de vijfde keer op het NK-podium van de 5 kilometer. De aanwinst van Lotto-Jumbo won al drie keer zilver en heeft nu ook twee keer brons achter haar naam staan.