Yvonne Nauta zal niet in actie komen op de NK afstanden volgend weekend. De schaatsster van Lotto-Jumbo is nog onvoldoende hersteld van haar meervoudige beenbreuk.

De 26-jarige Friezin brak begin mei tijdens een training haar rechteronderbeen op meerdere plekken. Haar revalidatie verloopt voorspoedig, maar de NK afstanden, van 27 tot en met 29 oktober, komen nog te vroeg.

"Het gaat boven verwachting goed, maar er moet nog veel gebeuren wil ik mijn niveau halen", aldus Nauta dinsdag tijdens de presentatie van Lotto-Jumbo.

"De kerst is een speerpunt, daar ga ik voor. Het is waarschijnlijk te vroeg, maar als je dat niet als doel in je hoofd hebt, dan lukt het sowieso niet."

Nauta richt zich nu op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), dat tussen 26 en 30 december plaatsvindt.

Vorig jaar op de NK afstanden pakte Nauta brons op de 3000 meter. Op het NK allround werd ze tweede, op het EK allround vierde.

Roest

Patrick Roest ontbrak bij de presentatie van Lotto-Jumbo. De nummer twee van het WK allround vorig seizoen moest een scan laten maken in het ziekenhuis van zijn gekwetste onderarm. Hij brak ruim een maand geleden zijn onderarm en pols tijdens een skeelertraining.

"Het geneest naar behoren, er zitten geen enge dingen in", zei coach Jac Orie. "Hopelijk kan hij meedoen aan de NK afstanden. Ik ben positief gestemd."