Sven Kramer heeft woensdag voor de tweede keer in zijn loopbaan de Oscar Mathisen-trofee gekregen, de prijs voor de beste prestatie van het schaatsseizoen. Hij behoort daarmee tot een select gezelschap.

De 31-jarige Fries krijgt de 'schaats-Oscar' vanwege de indrukwekkende 10 kilometer die hij in februari van dit jaar reed bij de WK afstanden in het Zuid-Koreaanse Gangneung.

Kramer kwam op de langste afstand tot een persoonlijk record van 12.38,89 en noteerde bovendien een wereldrecord op een laaglandbaan.

In 2007 kreeg Kramer de Oscar Mathisen-trofee voor de eerste keer en hij bevindt zich nu in een illuster rijtje. Ard Schenk (drie keer) en Kees Verkerk (twee) zijn de enige Nederlanders die de prijs ook meer dan één keer wonnen. De Amerikaan Eric Heiden kreeg de trofee het vaakst: vier keer.

Kramer werd onder meer acht keer wereldkampioen op de 5 kilometer, de afstand waarop hij ook twee olympische titels pakte. Bovendien werd de rijder van Lotto-Jumbo vijf keer wereldkampioen op de 10.000 meter en was hij negen keer de beste op het WK allround.

Bloemen

Vorig jaar werd de schaats-Oscar uitgereikt aan Ted-Jan Bloemen. De Nederlander, die uitkomt voor Canada, werd beloond voor zijn race op de 10 kilometer op 21 november 2015 bij de World Cup in Salt Lake City.

Bloemen scherpte daar het wereldrecord aan en liet Kramer en Jorrit Bergsma verrassend achter zich. In 2013 was Ireen Wüst de eerste Nederlandse vrouw die de prestigieuze prijs kreeg.

De Brabantse reed in dat seizoen een indrukwekkende 3 kilometer bij de World Cup-finale in Heerenveen. Ze bleef de concurrentie meer dan zes seconden voor.

In het verleden kregen ook Henk van der Grift, Hein Vergeer, Leo Visser, Falko Zandstra, Rintje Ritsma, Gianni Romme, Jochem Uytdehaage en Bob de Jong de Oscar Mathisen-trofee al eens uitgereikt.