Koen Verweij gaat in ieder geval tot en met de Olympische Spelen in Pyeongchang trainen met de Russische selectie onder leiding van Kosta Poltavets.

De 26-jarige Alkmaarder zit sinds zijn vertrek bij Corendon in 2015 zonder ploeg. Hij lastte een sabbatical in en werd sinds het najaar van 2016 gecoacht door Ingrid Paul. Zij blijft nog wel als medisch begeleider voor Verweij actief.

"De Russische ploeg is een mooi collectief", zegt Paul tegen NUsport. "Koen kent Kosta van hun gezamenlijke verleden bij TVM. Ze zien het beiden heel erg zitten, dan moet je het gewoon doen."

"Voor beide kanten kan dit goed werken", zegt Poltavets. "Voor de Russen is dit goed, zij kunnen zien hoe het Nederlandse schaatsen wordt beleefd. Koen heeft een vechtersmentaliteit en leeft echt voor de sport. Het is goed voor onze schaatsers om dat van dichtbij te zien."

Na zijn afwezigheid wil Verweij bij het Russisch team zijn niveau van de Winterspelen in Sochi weer benaderen. Hij miste toen op enkele duizendsten van een seconde het goud op de 1500 meter. "Koen verkeert nog een beetje in een ongetrainde toestand. Hij kan bij ons weer op niveau komen", aldus Poltavets.

Dopingperikelen

Door dopingperikelen onder meer tijdens de Winterspelen in Sochi staat het Russische schaatsen in een kwaad daglicht. Tweevoudig wereldkampioen sprint Pavel Kulizhnikov werd in 2016 betrapt op het gebruik van meldonium.

Verweij zal vooral samenwerken met Denis Yuskov, drievoudig wereldkampioen op de 1500 meter. De Nederlander richt zich vooral op de 1000 en 1500 meter.

Verweij gaat woensdag op trainingsstage met de Russen. Op de Olympische Spelen richt hij zich op de 1000 en 1500 meter.