De KNSB en de Dopingautoriteit gaan in beroep tegen de vrijspraak van Thom van Beek. De 26-jarige schaatser werd vorig jaar betrapt op epo, maar werd vrijdag door de tuchtcommissie van de schaatsbond vrijgesproken.

De marathonschaatser stond sinds maart vorig jaar aan de kant, nadat er na een marathon synthetische epo in zijn bloed werd aangetroffen. Ook de contra-expertise viel positief uit.

Van Beek huurde dopingdeskundige Douwe de Boer van het UMC Maastricht in, die hem vrijpleitte. Volgens De Boer is er voor de tuchtcommissie geen overtuigend bewijs geleverd dat Van Beek daadwerkelijk epo heeft gebruikt.

Volgens de KNSB heeft Van Beek "niet kunnen aantonen dat er sprake was van een onjuist analyseresultaat". De bond en Dopingautoriteit menen dat er fouten zijn gemaakt bij de totstandkoming van de vrijspraak.

"De tuchtcommissie heeft de regelgeving en de jurisprudentie genegeerd, waardoor beroep onvermijdelijk is", aldus de Dopingautoriteit.

Expert

Na twee zittingen besloot de tuchtcommissie in december vorig jaar een onafhankelijke deskundige te benoemen. Deze expert moest nader onderzoek doen of de analyse van de urinemonsters goed was uitgevoerd. 

De Dopingautoriteit werd daarbij opgedragen het laboratoriumdossier af te geven aan de deskundige. Dit weigerde de Dopingautoriteit, aangezien er geen verplichting bestaat om aanvullende informatie te verstrekken. De tuchtcommissie sprak Van Beek daarop vrij.

Door zijn dopingzaak liep Van Beek een overstap naar de Lotto-Jumbo-ploeg van Sven Kramer mis. Hij werd positief bevonden na een marathon in Tilburg.