Jan Dijkema vindt het niet goed voor het schaatsen dat Nederlanders de sport domineren. Dat zegt de Nederlandse voorzitter van de internationale schaatsunie ISU maandag bij de NOS.

Met name bij het mannenschaatsen is de Nederlandse dominantie groot. Zo is Sven Kramer al jaren niet te kloppen op de allroundtoernooien. Bovendien werden alle afstanden door Nederlandse mannen gewonnen op de afgelopen WK afstanden.

"Als Nederlander vind ik het natuurlijk fantastisch, maar voor het mondiale schaatsen is het van belang om meer nationaliteiten op het podium te hebben", zegt Dijkema bij de NOS. "Voor Nederland is het schitterend om drie Nederlandse vlaggen te zien wapperen, voor het mondiale schaatsen is dat niet goed."

Om de Oranje dominantie te doorbreken heeft Dijkema zijn pijlen onder meer gericht op Zuid-Amerika, waar veel talentvolle inlineskaters vandaan komen. Zij zouden via een project in het Noord-Amerikaanse Salt Lake City, waar een ijsbaan ligt, de overstap kunnen maken naar het ijs.

"De inlineskaters in Zuid-Amerika zijn zeer sterk. Als ze overstappen zie je dat ze binnen de kortste keren op het podium staan."

Dijkema is niet bang dat het langebaanschaatsen door gebrek aan mondiale competitie van de olympische kalender verdwijnt. "Dat is allemaal in de toekomst kijken, dat weet niemand."