Simon Schouten en Lisa van der Geest hebben woensdag in het Groningse Noordlaren de eerste marathon op natuurijs van deze winter op hun naam geschreven.

Schouten, uit de ploeg van coach Jillert Anema, was na 125 ronden de sterkste van een kopgroep van negen. Robert Post moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Sjoerd den Hertog en Ingmar Berga.

De negen koplopers, met ook onder anderen de Belg Bart Swings, Crispijn Ariëns en de broers Bob de Vries en Bart de Vries, namen in de tweede helft van de marathon een rondje voorsprong. Dat kwam mede door kopwerk van Jorrit Bergsma, die zich liet afzakken uit het peloton om zijn ploeggenoten Schouten en Bob de Vries te helpen.

Niels Mesu, Bart de Vries, Berga en Den Hertog probeerden in de finale nog weg te rijden uit de kopgroep, maar zij konden een sprintje niet voorkomen. Daarin was Schouten de sterkste.

Schouten en Van der Geest zegevieren op natuurijs Noordlaren
63
Video
Schouten en Van der Geest zegevieren op natuurijs Noordlaren

Vrouwen

Eerder op woensdag won de 23-jarige Van der Geest in de vrouwenwedstrijd na tachtig ronden de sprint van een groep van acht, die een rondje voorsprong had gepakt op het peloton. Emma Engbers reed naar de tweede plek, voor de grote favoriete Irene Schouten, de zus van Simon Schouten

Francesca Lollobrigida, de Italiaanse die dit seizoen tot nu toe de meeste marathons heeft gewonnen, deed niet mee in Noordlaren omdat er geen plek meer voor haar was.

De vrouwen begonnen om 10.00 uur aan hun tachtig ronden op de baan van 333 meter. Na wat kleine schermutselingen aan het begin van de marathon scheidde zich na een klein halfuur een sterke kopgroep van acht schaatssters af.

Carla Zielman-Ketellapper, Van der Geest, Engbers, Schouten, Anne Tauber, Iris van der Stelt, Elma de Vries en Ankie Ytsma pakten een rondje voorsprong op het peloton, waardoor het achttal in de laatste ronden mocht uitmaken wie de winnares zou worden.

Schouten, de snelste sprintster op de deelnemerslijst, leek zo in een zetel te zitten voor de winst, maar de Nederlands kampioene op kunstijs maakte een misslag in de laatste bocht en viel bijna. Van der Geest profiteerde optimaal.

Haaksbergen

Noordlaren won begin deze week de strijd om de eerste marathon op natuurijs van Veenoord (Drenthe), Haaksbergen (Overijssel) en Arnhem (Gelderland).

De strijd leidt jaarlijks tot overwerk bij de ijsclubs, die met man en macht dag en nacht doorwerken om een ijsvloer van minimaal 3 centimeter dikte te kweken. Vanaf 2000 won Haaksbergen de strijd het vaakst, namelijk vijf keer. Veenoord viel vier keer de eer ten deel. Noordlaren is nu ook voor de vierde keer de eerste.

Vorig jaar ging de primeur naar schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen. De wedstrijd werd op 19 januari 2016 verreden en gewonnen door Gary Hekman bij de mannen en Schouten bij de vrouwen.