Ireen Wüst en Kai Verbij hebben zaterdag in Thialf allebei een Europese schaatstitel veroverd. Wüst won voor de vijfde keer in haar carrière het EK allround, terwijl Verbij de beste was bij het allereerste EK sprint.

Wüst wist voor de 5 kilometer dat ze op de slotafstand van het EK allround liefst 11,41 seconde mocht verliezen op Antoinette de Jong en zelfs 17,70 seconde op titelverdedigster Martina Sablikova. Die geruststellende marge kwam nooit in gevaar op de minst favoriete afstand van de viervoudig olympisch kampioene.

Wüst, die vrijdag de 500 en 3000 won en eerder op zaterdag de beste was op de 1500 meter, eindigde op de 5 kilometer als tweede in 7.03,54. Sablikova was in 6.57,47 de snelste op de langste afstand, waardoor de 29-jarige Tsjechische ten koste van De Jong naar de tweede plaats in het eindklassement steeg.

De 21-jarige De Jong klokte met 7.07,33 de vierde tijd op de 5000 meter en pakte daardoor net als vorig jaar brons.

Yvonne Nauta viel net buiten het podium van het EK. De 25-jarige Friezin beëindigde een solide toernooi met de derde plaats op de 5 kilometer in 7.05,41, waarmee ze in het klassement nog van de zesde naar de vierde plek steeg.

De 44-jarige Claudia Pechstein eindigde bij haar 21e EK allround op de zesde plaats.

Niemann

Wüst schreef het EK eerder in 2008, 2013, 2014 en 2015 op haar naam. Met haar vijfde titel komt ze op gelijke hoogte met Sablikova en de Duitse vrouwen Anni Friesinger en Andrea Ehrig-Mitscherlich. De Duitse Gunda Niemann is recordhouder met acht keer EK-goud.

Wüst heeft zich door de eindzege in Heerenveen ook geplaatst voor het WK allround, dat op 4 en 5 maart wordt gehouden in het Noorse Hamar.

De Jong is door haar podiumplaats ook zeker van een WK-ticket. De derde Nederlandse deelneemster wordt bepaald bij het NK allround (20-22 januari).

EK sprint

Verbij had voor de laatste afstand van het EK sprint - de 1000 meter - ook al een grote voorsprong op zijn concurrentie opgebouwd. De 22-jarige sprinter van Team Plantina mocht meer dan een seconde verliezen en had daardoor ruim voldoende aan een derde plek op de kilometer in 1.09,20.

Kjeld Nuis was net als zaterdag de snelste op de 1000 meter (1.08,85) en klom daardoor van de zesde naar de tweede plaats in het eindklassement. De Duitse Nico Ihle werd in 1.09,20 tweede op de slotafstand en completeerde zo het EK-podium.

Ronald Mulder won beide 500 meters in Heerenveen, maar zijn 1000 meters waren niet goed genoeg om mee te doen om de ereplaatsen in de eindafrekening. De 30-jarige sprinter uit Zwolle werd twee keer achtste op de 1000 meter en eindigde als zevende in het klassement.

Solide

Verbij pakte in Thialf zijn eerste grote internationale titel. Vorig jaar eindigde hij bij het WK sprint in Seoul als derde, achter de Rus Pavel Kulizhnikov (goud) en Nuis (zilver). Kulizhnikov ontbrak in Heerenveen, bij het eerste EK sprint ooit, wegens een liesblessure.

Verbij won geen afstand, maar reed met twee tweede plaatsen, een derde en een vierde plek een zeer solide toernooi. De 27-jarige Nuis verloor op de 500 meters in totaal 0,77 seconde op zijn landgenoot en dat verschil kon hij op de 1000 meters niet goedmaken.

De internationale schaatsunie ISU besloot in de zomer tot een andere opzet van de Europese kampioenschappen. In de seizoenen voor en na de Winterspelen wordt een gecombineerd, driedaags toernooi afgewerkt, met de EK allround en de EK sprint op het programma. In de andere jaren worden de EK afstanden gehouden.