Kai Verbij gaat na de openingsdag van het allereerste EK sprint in Heerenveen aan de leiding in het algemeen klassement. Kjeld Nuis won vrijdag de 1000 meter, terwijl Ronald Mulder eerder op de avond de 500 meter op zijn naam schreef.

Verbij eindigde op de 1000 meter als tweede, achter Nuis: 1.09,01 om 1.08,77. Eerder was Verbij vierde geworden op de 500 meter.

Mulder had op die afstand de beste tijd genoteerd, maar op de kilometer moest de Zwollenaar met de achtste plek genoegen nemen.

Verbij verdedigt zaterdag op de tweede dag van de EK sprint een voorsprong van 0,19 seconde op de Duitser Nico Ihle. Havard Holmefjord Lorentzen uit Noorwegen is derde; hij moet op de tweede 500 meter 0,29 seconde goedmaken op Verbij.

Balans

Nuis ging kort na de start op de 500 meter bijna onderuit. Hij verloor zijn balans, maar bleef overeind. De rijder van Lotto-Jumbo werd slechts negende en leek een goede klassering te kunnen vergeten.

Dankzij zijn overtuigende zege op de dubbele afstand mag Nuis zaterdag toch nog hopen op de titel. De sprinter staat nu op de vierde plaats en moet op de tweede 500 meter 0,39 seconde inlopen op Verbij.

Mulder zakte terug van de eerste naar de zesde plaats en moet op de 500 meter van zaterdag al 0,62 seconde goedmaken op Verbij.