Voorzitter Jan Dijkema van de internationale schaatsunie ISU benadrukt dat zijn bond heel zorgvuldig te werk zal gaan bij het eventueel bestraffen van Russische dopingzondaars.

"We hebben een heel ferme antidopingcode en die zullen we adequaat toepassen, geen twijfel over mogelijk", aldus Dijkema zondag bij de wereldbeker in Heerenveen.

"Dat gebeurt niet door mij of het bestuur, daar hebben we een disciplinaire commissie voor. Maar alles op zijn tijd, mijn ervaring met dopingzaken is dat je er niet zorgvuldig genoeg in kan zijn."

De 72-jarige Nederlander, die in juni de Italiaan Ottavio Cinquanta opvolgde als ISU-voorzitter, reageerde in Thialf op het tweede rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over het Russische dopingschandaal dat vrijdag gepresenteerd werd.

In het rapport van onderzoeker Richard McLaren worden geen namen genoemd en ook Dijkema wilde zondag niet individuele gevallen ingaan, maar de NOS achterhaalde met het document in de hand dat de Russische schaatsers Olga Fatkulina, Aleksey Yesin en Yevgeny Seryayev vrijwel zeker betrokken zijn bij het dopingschandaal.

"We zitten nog midden in de procesgang", stelde Dijkema over mogelijke straffen. "Er moeten nog heel veel verdere stappen gezet worden. We willen het allemaal zo snel mogelijk afhandelen, maar we zijn afhankelijk van wat ons aangeleverd wordt door het WADA en het IOC."

Speculeren

Dijkema, die benadrukte dat eventuele straffen voor dopinggebruik bij de Winterspelen van 2014 in Sochi een zaak zijn van het IOC, wilde niet teveel speculeren over wanneer het proces van de disciplinaire commissie van de ISU afgerond zou kunnen zijn.

"Dit kost tijd", zei hij wel. "In ieder geval maanden, ik hoop dat jaren voorkomen wordt. Wij proberen onze rechtsgang op een fatsoenlijke manier te doen. Dat betekent ook hoor en wederhoor. Alle zaken moeten stuk voor stuk bekeken worden."

Dijkema noemde de onthullingen over systematisch en door de staat gestuurd dopinggebruik in Rusland een "heel ernstige zaak".

"Dit gaat je voorstellingsvermogen te boven en staat haaks op hoe wij tegen sport aankijken en hoe we dat willen organiseren. Fair play, noem maar op. In juli bij de presentatie van het eerste rapport was al duidelijk dat er iets ernstigs aan de hand was en dat is nu bevestigd."

Chelyabinsk

Het IOC heeft sportbonden geadviseerd om voorlopig geen evenementen te organiseren in Rusland, maar enkele jaren geleden is al besloten dat het huidige schaatsseizoen in maart wordt afgesloten met een World Cup-finale in Chelyabinsk.

"Wat wij doen is geen nieuwe evenementen toewijzen aan Rusland", aldus Dijkema. "Bestaande evenementen is een ander verhaal. Je moet juridisch een goede basis hebben om evenementen ergens weg te halen, want daar zitten enorme consequenties aan vast, ook financieel. Ook bij het IOC heeft men daar alle begrip voor."

Dijkema benadrukte wel dat de Russen in Chelyabinsk niks te maken zullen hebben met de dopingcontroles.

"Bij de WK afstanden in Kolomna van vorig seizoen zijn de antidopingactiviteiten niet door de Russen maar door onszelf gedaan, en dat zal in Chelyabinsk weer gebeuren. Er kan geen enkele twijfel over bestaan dat er geen enkele betrokkenheid is van de Russen."