Schaatsen

Wüst ziet eerste WB-zege in 734 dagen als bevestiging richting NK

Ireen Wüst kon zaterdag niet ontkennen dat haar zege op 1500 bij de wereldbeker in Heerenveen een opluchting was, al wist ze niet dat het haar eerste individuele overwinning in de World Cup was sinds december 2014.

"Ik ben niet zo van de statistieken, ik ben van het hard schaatsen", zei Wüst na haar race in het vernieuwde Thialf met een glimlach.

"Het is leuk dat ik weer een World Cup win, het geeft de bevestiging dat ik op de goede weg ben. Maar ik heb natuurlijk liever een wereldtitel dan een wereldbekerzege, dus het doel is om dit seizoen bij de WK afstanden (9-12 februari, red.) en het WK allround  (4 en 5 maart, red.) in de ultieme vorm te zijn."

Wüst bleef de Amerikaanse nummer twee Heather Bergsma 0,65 seconde voor (1.55,34 om 1.55,99), waardoor ze haar 28e wereldbekerzege op een individuele afstand boekte en haar negentiende op de 1500 meter. Haar vorige overwinning was echter al 734 dagen geleden.

"Vorig seizoen was natuurlijk een lastig jaar, het was een struggle", wees de Brabantse op een vorig jaar zomer opgelopen hersenschudding die haar lang parten speelde.

"Ik denk dat ik me daar goed doorheen heb gevochten, maar ik kijk eigenlijk niet teveel achterom. Dat doe ik nooit, niet na een goed jaar en zeker nu niet. Ik kijk liever vooruit en dan zie ik de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Het is weer december, dus dan komt Wüst in vorm."

NK afstanden

Over tweeënhalve week staat voor Wüst en de andere Nederlandse schaatsers de eerste echt cruciale wedstrijd van het seizoen op het programma, wanneer bij de NK afstanden (28-30 december in Heerenveen) tickets te verdienen zijn voor de WK afstanden in Zuid-Korea.

De kopvrouw van Team Justlease.nl koos er voor een optimale voorbereiding op de NK voor om vorige week de wereldbeker in Astana over te slaan en in plaats daarvan met assistent-trainer en oud-ploeggenoot Wouter olde Heuvel naar Lanzarote te gaan.

"Ik sla eigenlijk mijn hele carrière al de derde wereldbeker van het seizoen over om naar de zon te gaan en daar aan mijn basis te trainen. Ik geloof daar heel erg in."

"Voor de buitenwereld lijkt het of we op dat moment pas een KNSB Cup hebben gehad en twee World Cups, maar we rijden onze eerste trainingswedstrijd al op 2 oktober, dus er zit al een heel blok wedstrijden voor. Daarom is het lekker om begin december even van het ijs af te gaan, veel te fietsen en weer frisse benen te krijgen."

Snelheid

Wüst zat op Lanzarote zes dagen lang vele uren op de fiets, waardoor ze aan het begin van deze week bij haar eerste meters terug op het ijs wat aan snelheid had ingeboet.

"Maar daar maakte ik me geen zorgen over, ik weet dat dat inherent is aan zo'n trainingskamp. Dat is het voordeel als je inmiddels dertig bent en wat grijze haren hebt; ik heb die ervaring."

Op de 1500 meter bewees Wüst dat de snelheid inderdaad op tijd weer terug was. "Het is al gauw eind december, dus deze zege is een mooie opsteker richting de NK afstanden."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie