Schaatsen

Botsing met boom kan Nuis niet van zege afhouden in Thialf

Kjeld Nuis won zaterdag voor de derde keer in zijn carrière een 1500 meter in de World Cup, hoewel hij een week geleden nog een ongelukje had op de mountainbike bij een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo.

"Ik wilde dit eigenlijk niet vertellen, maar ik vond het heel erg handig om een downhill-parcours in Collalbo te doen en toen ben ik tegen een boom aan geklapt", zegt Nuis na zijn zege in het vernieuwde Thialf met een glimlach. "Ik ging over de kop en ben terug naar het hotel gestrompeld."

De 27-jarige Zuid-Hollander, van wie het bekend is dat hij een voorliefde heeft voor extreme sporten, had het plan om een uitstapje te doen op de mountainbike niet voorgelegd aan zijn trainer Jac Orie.

"Jac was wel kwaad toen ik terugkwam. Maar gelukkig kunnen we er na vandaag om lachen."

Nuis wist direct na zijn botsing met de boom dat hij niet hoefde te vrezen voor het einde van zijn seizoen. "Dat voel je meteen. Mijn schouder is ontzettend gekneusd en beurs, het is een paarse bedoening. Daarom was hij ook zo raar ingetaped vandaag. Maar het gaat elke dag beter, ik schaatste vanochtend al voor het eerst zonder paracetamol."

Start

Zijn schouderblessure hinderde Nuis zaterdag alleen bij de start. "Mijn start was ondermaats, ik denk dat ik hier nog nooit 24,1 geopend heb. In mijn achterhoofd zat nog wel dat een beetje pijn zou gaan doen. Maar vanaf de eerste bocht ging het gas er op en kon ik superlekker doorrijden."

Nuis kwam mede door twee heel sterke tussenrondes richting de 1100 meter (25,9 en 26,6) uit op een eindtijd van 1.45,11, waarmee hij drie tienden sneller was dan drievoudig wereldkampioen Denis Yuskov uit Rusland.

De schaatser van Lotto-Jumbo, die het trainingskamp in Collalbo verkoos boven de wereldbeker in Astana, boekte zo zijn derde internationale zege van het seizoen, na overwinningen op de 1000 meter in Harbin en Nagano.

"Dit is supermooi voor mijn zelfvertrouwen. Ik heb best veel arbeid verricht in Collalbo en het is altijd maar de vraag hoe je van hoogte terugkomt. Het is heel fijn dat ik nu in het nieuwe Thialf direct mijn eerste wedstrijd win."

Nuis gaat zondag op de 1000 meter voor zijn tweede zege van het weekend. "Zondag gaan alle remmen los", zegt hij met een glimlach. "Maar wel met één handje op de rug."

Tip de redactie