Schaatsen

Ntab noemt 500 meter na twaalfde plek in Thialf 'een loterij'

Daidai Ntab had zijn verrassende wereldbekerzege op de 500 meter van vorige week in Astana graag een goed vervolg gegeven in eigen land, maar de 22-jarige Nederlander kwam vrijdag in Heerenveen niet verder dan de twaalfde plaats.

"Ik dacht dat ik harder had gereden toen ik over de finish kwam, dus dat viel een beetje tegen", aldus Ntab, die in het vernieuwde Thialf met een tijd van 35,01 twee tienden tekort kwam voor een podiumplek.

"Misschien was mijn race wat te lief, was ik niet gretig genoeg. De start en de eerste bocht gingen niet helemaal goed, terwijl ik daar de winst moet pakken. Ik denk dat het daar misging."

De jonge sprinter van Team Plantina kan het verschil met vorige week, toen hij in Astana met een tijd van 34,52 zijn eerste internationale overwinning op het hoogste niveau boekte, niet echt verklaren.

"Maar dat hoort ook een beetje bij het sprinten, het is echt een loterij. Vorige week zat ik aan de goede kant van de streep en nu zit ik precies aan de verkeerde kant. Als ik een tiende harder had gereden, was ik vijfde geworden en dan had ik hier heel anders gestaan."

Talkshow

Ntab had door zijn zege in Astana wel een iets andere voorbereiding op de wedstrijd in eigen land.

"Ik heb heel veel reacties gekregen. Maandag heb ik daar nog een beetje aan toegegeven, zat ik bij een talkshow en was ik even meer de 'mediaman' dan de 'topsporter'."

"Maar vanaf dinsdag heb ik geprobeerd me overal zoveel mogelijk van af te sluiten en ben ik naar de wedstrijd in Thialf toe gaan leven. Je moet soms ook zeggen dat je geen tijd hebt en dat je je moet focussen op een wedstrijd."

"Uiteindelijk heb ik alleen maar positieve energie gekregen van mijn overwinning in Astana. Nu is het zaak om richting de volgende belangrijke wedstrijd, de NK afstanden in december, gewoon te blijven doen wat ik aan het doen ben."

Tip de redactie