Schaatsen

Schaatsers moeten nog wennen aan 'koelkasteffect' in nieuw Thialf

De schaatsers waren vrijdag na de eerste officiële wedstrijddag in het nieuwe Thialf vooral enthousiast, al is het nog wel een beetje wennen aan de volledig gerenoveerde ijstempel in Heerenveen.

"Ik vind het heel leuk om hier te schaatsen, het ijs is goed en de sfeer is prima, maar het heeft ook een beetje wat kils", zegt Daidai Ntab, die vrijdag als twaalfde eindigde op de 500 meter.

De jonge sprinter van Team Plantina stelt dat er door de nieuwe, felle lampen boven het middenterrein een soort "koelkasteffect" is. "Het is te vergelijken met dat je in een donkere kamer staat en de koelkastdeur openslaat, zoveel licht komt er naar binnen."

Douwe de Vries, die samen met Jan Blokhuijsen en Patrick Roest zilver veroverde op de ploegenachtervolging, noemt de nieuwe lampen ook vrij fel. "Ik moet misschien maar de zonneglazen in mijn zonnebril gaan doen."

"Maar ach, tijdens het schaatsen heb ik er niet echt last van. Ze kunnen mijn benen eraf zagen en dan blijf ik nog wel rijden", zegt De Vries met een glimlach.

Topsportfaciliteiten

Het gerenoveerde Thialf opende vorige maand zijn deuren, na een 'vernieuwbouw' van anderhalf jaar. In twee fases werd eerst de buitenkant en de ijsvloer en vervolgens de binnenkant volledig vernieuwd.

Voor de Nederlandse toppers is het vooral prettig dat de topsportfaciliteiten flink zijn aangepakt. "Het trainen is echt flink vooruitgegaan in het nieuwe Thialf", aldus Blokhuijsen.

Door een nieuwe klimaatbeheersing moet het ijs ook sneller zijn geworden dan in het oude Thialf. Op de eerste wedstrijddag werden er nog geen baanrecords gereden, al bleef de Japanse Nao Kodaira op de 500 meter met een tijd van 37,69 maar een tiende boven de toptijd van Sang-Hwa Lee uit 2015.

"Het ijs is al prima, maar ik denk dat het nog een stuk harder kan als ze nog wat meer ervaring krijgen met het 'nieuwe' ijs", stelt Blokhuijsen. "Ze waren natuurlijk zo'n dertig jaar gewend aan de oude situatie, dus ze zullen nog wat feeling moeten krijgen met de nieuwe situatie."

Ambiance

De sfeer van het nieuwe Thialf kon op de eerste dag van de World Cup nog niet echt beoordeeld worden, omdat door het beperkte programma (twee 500 meters en twee keer de ploegenachtervolging) en door de voor het publiek altijd lastige vrijdag minder dan de helft van de stoeltjes bezet waren.

"Het nieuwe Thialf is heel mooi, maar Thialf wordt echt gemaakt door het publiek en vandaag zat het nog niet zo vol", zegt De Vries.

"Als het helemaal vol zit, zal het nieuwe Thialf echt fantastisch zijn. Ik kijk ontzettend uit naar de NK afstanden in december en naar het EK allround in januari, dat wordt heel gaaf."

Blokhuijsen sluit zich daarbij aan. "Er zal een prachtige ambiance zijn als het hier vol zit, hopelijk is dat zondag al het geval."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie