Jillert Anema kan weinig begrip opbrengen voor de afmelding van Sven Kramer voor de World Cup in Heerenveen van 9 tot en met 11 december.

De coach van Team Clafis vindt het vreemd dat Kramer, onderdeel van de Lotto-Jumbo formatie, nu pas bekendmaakt niet te zullen starten in Thialf. Hij geeft de voorkeur aan een trainingsstage om zich voor te bereiden op de NK afstanden en het EK allround.

"Voor het seizoen maak je als ploeg een planning. Ik vind: als je die hebt, moet je die doorgeven, zodat andere teams daar rekening mee kunnen houden en weten wanneer ze kunnen rijden. Dat hoor je te doen", aldus Anema tegenover de NOS.

"Als je echt een topteam bent, weet je al lang van tevoren waar je wel en niet gaat rijden. Kramer is een ego, die geen rekening houdt met anderen."

Anema had zich verheugd op een gevecht tussen Kramer en zijn pupil Jorrit Bergsma op de 10 kilometer in Thialf. "Een prachtig mooie afstand en daar zit in Nederland vaak het meeste publiek bij. En dat publiek wil je gewoon iets moois bieden."

Staat

De 61-jarige Fries vindt het ook de verantwoordelijkheid van Lotto-Jumbo dat Kramer zich aan de start meldt in Heerenveen.

"Het Lotto-team - en daar baal ik van - is een zwaar door de Nederlandse staat gesponsord team. Dat blijft nu gewoon weg bij een World Cup in Nederland. De belastingbetaler betaalt geld en dan komen ze niet rijden."

"De Nederlandse loterij is er voor de Nederlandse sport. Hartstikke best, maar als je Feyenoord met Lotto-shirtjes laat voetballen en ze gaan proberen een Ajax-speler weg te kopen, krijg je direct Kamervragen", stelt Anema.