Sven Kramer komt volgende week niet in actie bij de World Cup in Heerenveen. De 30-jarige Fries vindt dat de wereldbekerwedstrijden niet in zijn programma passen.

Kramer geeft de voorkeur aan een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo.

"Emotioneel gezien had ik ontzettend graag in het vernieuwde Thialf willen rijden, maar uiteindelijk maak je als topsporter altijd rationele afwegingen en kijk je naar wat het beste voor jezelf is", aldus Kramer in zijn column in De Telegraaf.

Kramer wil eind december graag pieken bij de NK afstanden en daarna bij het EK allround begin januari. "Dat kan alleen als er nu nog even een paar weken goed getraind wordt."

"Ik zal ongetwijfeld kritiek krijgen op het besluit dat mijn coach Jac (Orie) en ik hebben genomen, maar uiteraard hoop ik ook op begrip. Ik heb maar één lijf en dat besef ik dondersgoed."

De kopman van Lotto-Jumbo voelt zich fit en wil dat graag vasthouden. "Nu gaat het juist ontzettend goed en dat wil ik koesteren, zodat ik straks superfit aan de start van de toernooien sta en later ook superfit aan het olympisch seizoen kan beginnen. Uiteindelijk is dat in het belang van iedereen."

Kramer laat dit weekend eveneens de wereldbekerwedstrijden in Astana aan zich voorbij gaan. Zowel de NK afstanden als het EK allround wordt in Heerenveen gehouden.