Schaatsen

Bergsma blijft geloven dat hij Kramer kan kloppen op 5000 meter

Jorrit Bergsma moest vrijdag tijdens de wereldbeker in Nagano alweer voor de derde keer dit seizoen zijn meerdere erkennen in Sven Kramer op de 5 kilometer. De Fries blijft erin geloven dat hij zijn provinciegenoot kan verslaan.

"Het blijft een uitdaging om hem eronder te krijgen", aldus Bergsma na zijn rit tegen de NOS. "Ik ben nu nog niet zover om hem te kunnen verslaan, maar ik werk daar hard aan, dus ik hoop dat die tijd komt."

Bergsma had tijdens de race in Nagano momenten dat hij dacht dat hij goud kon gaan pakken. Uiteindelijk was het verschil op de streep echter 0,53 seconde in het voordeel van Kramer (6.15,17 om 6.15,70).

"Ik kon in de rit met Sven meegaan en hem zelfs soms voorblijven", stelde Bergsma. "Maar het blijft lastig om tegen hem te schaatsen. Hij rijdt variabele rondetijden, terwijl ik het juist van de vlakke rondes moet hebben. Soms ga ik nog te veel mee met Sven in die wispelturige rondetijden. Ik moet leren om me nog beter op mezelf te focussen.''

"Onze onderlinge races beginnen een echte klassieker te worden. Maar ik zou wel graag willen dat het voordeel wat vaker mijn kant opvalt."

Kramer

Kramer vreesde eigenlijk geen moment voor een nederlaag in de M-Wave. "Met Bergsma aan de start weet je dat je altijd superalert moet schaatsen, maar het viel wel mee hoe diep ik moest gaan. Ik had het gevoel dat ik macht had, het was een prima ritje zo."

De 30-jarige Fries was door een versnelling in de op twee na laatste ronde redelijk eenvoudig te sterk voor Bergsma.

De kopman van Lotto-Jumbo klopte zijn grote rivaal dit seizoen bij de KNSB Cup in Groningen en de wereldbeker in Harbin ook al op de 5000 meter. Kramer heeft in zijn carrière nu 32 keer een 5 kilometer gewonnen in de World Cup tegenover acht overwinningen voor Bergsma.

"Als onze strijd elke keer zo afloopt als vandaag, vind ik het goed natuurlijk", lachte Kramer. "Maar je weet het nooit. We hebben allebei een superhoog niveau en zijn het pittige ritten."

De achtvoudig wereldkampioen is voorlopig nog ongeslagen dit seizoen. "Ik heb nu al drie weekenden elke dag gereden, dat hakt er wel in. Maar het gaat zeker lekker."

Tip de redactie