Schaatsen

Antoinette de Jong pakt zilver achter Sablikova op 3 kilometer in Nagano

Antoinette de Jong heeft vrijdag zilver gepakt op de 3.000 meter bij de World Cup in Nagano. Martina Sablikova was net als vorige week in Harbin de beste op de 3 kilometer.

De Jong gaf met 4.04,53 iets minder dan een seconde toe op de Tsjechische winnares Sablikova (4.03,57). Voor de 21-jarige De Jong is het haar derde World Cup-medaille en haar eerste zilveren. Ze won eerder twee keer brons.

De tijd van Sablikova betekende een verbetering van het baanrecord in Nagano. Het is voor de Tsjechische haar tweede wereldbekeroverwinning op rij en haar 44e in totaal. Het brons was voor de Russische Anna Yurakova, terwijl de 44-jarige Duitse Claudia Pechstein vierde werd.

Ireen Wüst klokte met 4.05,77 de vijfde tijd. De olympisch kampioene op deze afstand eindigde vorige week in Harbin op de zevende plek. Wüst pakte voor het laatst een World Cup-zege in december 2014.

Opnieuw kon de kopvrouw van Justlease.nl in de slotfase haar snelheid niet vasthouden. De tijd van de 30-jarige Brabantse was wel een stuk beter dan in China (4.11,76).

Dat was toen haar slechtste race op de 3.000 meter in zes jaar. Wüst liet nadien in Harbin weten dat ze zich een beetje schaamde voor haar manier van schaatsen in de laatste paar ronden.

Kramp

De viervoudig olympisch kampioene maakte zichzelf in Nagano geen verwijten. ''Ik had een beetje kramp in mijn nek'', legde Wüst bij de NOS uit. ''Daardoor waren de laatste twee ronden nogal zwaar. Ik heb de reis van China naar Japan afgelopen week niet zo goed verteerd. Mijn nek is dan mijn zwakke plek."

"Ik heb hier een dag gemist in mijn voorbereiding doordat ik in een kamer heb gelegen zonder licht en geluid. Daardoor herstelde ik wel sneller. Ik heb er ook geen spijt van dat ik nu van start ben gegaan. Maar ik kan helaas niet toveren.''

Joling

Marije Joling kwam in Nagano niet verder dan de achtste plek (4.06,30). De schaatsster van Team Victorie behaalde vorig week in Harbin nog zilver op deze afstand. Melissa Wijfje eindigde op de negende plaats (4.07,30).

Eerder op de dag zette Carlijn Achtereekte de tweeede tijd neer in de B-groep (4.07,25). Daarmee was de Nederlandse net langzamer dan winnaares Natalya Voronina uit Rusland (4.07,12).

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie