Shorttrack

Knegt wint 1500 meter in wereldrecord bij World Cup in Salt Lake City

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft in de nacht van zondag op maandag bij World Cup in Salt Lake City voor de tweede week op rij de 1500 meter gewonnen. De Fries deed dat bovendien in een wereldrecord: 2.07,943.

Het oude record (2.09,041) was sinds 2011 in handen van de Zuid-Koreaan Noh Jinkyu. "Voor mijn gevoel had ik er niet eens echt de benen voor", zegt Knegt op schaatsen.nl.

"Anders had ik er in het begin misschien meer energie in gestoken”, aldus Knegt, die pas laat in de race naar voren kwam. "Nu kon ik aan het eind heel hard schaatsen. Technisch rijd ik supergoed. Ik glij heel makkelijk en buitenom passeren gaat gewoon supermakkelijk."

Na olympisch brons, de Europese titel en wereldtitel is het wereldrecord een nieuw hoogtepunt voor Knegt. "Dat ik het in mij had, hoopte ik wel. Maar je moet ook de race treffen. Het is mooi dat ik deze aan het lijstje toe kan voegen, maar het is niet iets waar je als shorttracker op aast."

Knegt nam drie ronden voor het einde van de langste individuele afstand de leiding en hield die overtuigend vast voor de Zuid-Koreaan Lee Jung-su en de Rus Semen Elistratov. Vorige week was Knegt in Calgary ook al de beste op de 1500 meter. 

Relay

Op de afsluitende aflossing eindigde de Fries met de Nederlandse relayploeg als tweede.

Knegt, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Adwin Snellink zagen na een spannende finale China net iets eerder finishen. Het verschil bedroeg net iets meer dan drie tiende van een seconden. Het brons ging naar Kazachstan.

Na een zware val bij de World Cup in Dordrecht een jaar geleden moest Knegt het vorige seizoen nog vroegtijdig beëindigen.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen was er zilver op de aflossing. Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof werden afgetroefd door de Zuid-Koreaanse vrouwen. Canada pakte op gepaste afstand het brons.

Schulting vloog er in de halve finales op de 1500 meter uit met een penalty. Ook debutante Tineke den Dulk strandde in de halve finales.

Van Kerkhof reikte op de 500 meter tot de B-finale waarin ze als tweede eindigde.

Vier medailles

Door de drie medailles van zondag kwam Nederland uit op een totaal van vier. Zaterdag had de 19-jarige Schulting al zilver veroverd op de 1000 meter. Na haar brons tijdens het openingstoernooi in Calgary leidt ze het wereldbekerklassement op deze afstand.

Met in totaal elf medailles werd de Noord-Amerikaanse opening van het wereldbekerseizoen voor de ploeg van bondscoach Jeroen Otter een succes.

Op 9 december is de volgende World Cup in Shanghai. De wereldkampioenschappen zijn in maart in het Rotterdamse Ahoy.

Tip de redactie