Nuis wint 1000 meter in Harbin, Verbij derde op 500 meter

Kjeld Nuis heeft zaterdag de 1000 meter gewonnen bij de World Cup in Harbin. De 27-jarige schaatser was in een rechtstreeks duel zijn rivaal Pavel Kulizhnikov de baas. Kai Verbij won brons op de 500 meter. De achtervolgingsploeg pakte goud.

Nuis klokte in China een tijd van 1.09,58 en bleef de Rus in de slotrit ruim voor. Die moest met zijn tijd van 1.09,96 ook nog de Fin Mika Poutala voor zich dulden. Die reed 1.09,83.

Verbij kwam ook op de 1000 meter in de buurt van het podium. Met 1.10,13 eindigde hij als vijfde. Thomas Krol werd in 1.10,63 achtste. Lucas van Alphen (1.11,53) eindigde als zeventiende.

Verbij had eerder op zaterdag zijn derde bronzen plak gegrepen in het wereldbekercircuit. De zege op de 500 meter ging verrassend naar Roman Krech.

De Kazak bleef met zijn tijd van 35,07 de Russische topfavoriet Pavel Kulizhnikov nipt voor (35,10). Verbij, die al vroeg van start ging, ging na 35,19 over de meet.

Jan Smeekens eindigde met een tijd van 35,31 als vierde. Ronald Mulder werd twaalfde in 35,64. Mulder was twee weken geleden nog de sterkste bij de KNSB Cup in Groningen. Verbij eindigde toen als derde, ook nog achter Smeekens.

Kulizhnikov

De veelbesproken Kulizhnikov maakte in China zijn rentree na een korte absentie. De wereldkampioen sprint ontbrak bij de wereldbekerfinale in maart in Heerenveen door een voorlopige schorsing. 

Hij had bij de WK afstanden in februari positief getest op meldonium, het inmiddels beruchte middel dat sinds 1 januari 2016 op de lijst van de verboden middelen staat.

Kulizhnikov ontkwam in zijn tweede dopingzaak echter aan een nieuwe straf, omdat hij evenals nogal wat landgenoten aannemelijk kon maken dat hij sinds 1 januari geen meldonium meer had gebruikt.

De ontmoeting tussen Kulizhnikov en Nuis was extra beladen. Nuis haalde na de tweede positieve dopingtest van zijn Russische rivaal hard uit. Hij liet bij herhaling weten dat hij geen respect meer voor Kulizhnikov kon opbrengen en dat hij hem geen hand meer zou geven, uit onvrede over diens bedrog met onder meer meldonium.

Voor Nuis heeft Kulizhnnikov als mens min of meer afgedaan. "Ik wil nu nog meer dan ooit winnen van hem", liet hij onlangs strijdlustig weten.

Nuis, tweede vorige winter op het WK sprint, greep zijn eerste kans op wraak meteen aan. Op kracht en karakter wist hij de veelbesproken Rus voor te blijven.

Ploegenachtervolging

De Nederlandse achtervolgingsploeg maakte zijn status als olympisch en wereldkampioen waar en pakte goud op het onderdeel team pursuit. Sven Kramer, Douwe de Vries en Patrick Roest klokten een tijd van 3.45,33 en bleven daarmee Noorwegen (3.48,50) en Zuid-Korea (3.48,72) voor.

Jorrit Bergsma was reserve en zal daardoor later op zaterdag van start gaan in de massastart. De andere Nederlandse schaatser op dat onderdeel is Gerben Jorrtisma.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie