Ireen Wüst begint het World Cup-seizoen in het Chinese Harbin vrijdag met een rit tegen Martina Sablikova op de 3000 meter, zo heeft de loting donderdag uitgewezen.

De 30-jarige rijdster van Team Justlease.nl komt in de laatste van acht ritten in actie tegen de Tsjechische, die viervoudig wereldkampioene is op die afstand. Wüst pakte de wereldtitel op de 3 kilometer in 2011 en 2013.

Verder rijden Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje tegen elkaar. Namens Nederland komen ook Marije Joling (tegen de Japanse Miho Takagi) en Antoinette de Jong (tegen Bente Kraus uit Duitsland) in actie.

Bij de vrouwen staat er op de eerste dag in Harbin ook een 500 meter voor vrouwen op het programma. Daarbij treffen Bo van der Werff en Floor van den Brandt elkaar in de openingsrit.

Anice Das neemt het op de sprintafstand op tegen Paige Schwartzburg uit de Verenigde Staten en Marrit Leenstra kruist de degens met de Chinese Hong Zhang.

Kramer

De mannen werken op de openingsdag een 5000 meter af. Sven Kramer verschijnt in de laatste rit in de baan tegen Sverre Lunde Pedersen. Jorrit Bergsma treft een rit eerder de voor Canada uitkomende Nederlander Ted-Jan Bloemen.

Douwe de Vries en Patrick Roest zijn bij de loting aan elkaar gekoppeld. Erik Jan Kooiman is in de derde rit de eerste Nederlander die in actie komt. Hij rijdt tegen de Australiër Peter Michael.

Het programma in Harbin begint vrijdagochtend om 9.00 uur Nederlandse tijd met de 500 meter voor vrouwen, gevolgd door de 5000 meter voor mannen. De dag wordt afgesloten met de 3000 meter bij de vrouwen.