Sjinkie Knegt heeft zaterdag op fraaie wijze goud gepakt op de 1500 meter bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in het Canadese Calgary.

Knegt leek in een chaotische finale halverwege na een duw uitgeschakeld. De 27-jarige Fries knokte zich in de slotronden terug en passeerde alsnog de Israëliër Vladislav Bykanov en de Rus Semen Elistratov.

Eerder op de avond had Knegt in de halve finale al het Nederlands record op dezelfde afstand verbeterd naar 2.11,090. Daan Breeuwsma werd in de B-finale zesde door een penalty.

Voormalig wereldkampioen Knegt rijdt in Calgary zijn eerste wedstrijden sinds hij in februari bij de World Cup in Dordrecht zwaar ten val kwam en drie ribben brak en een scheurtje in zijn lever opliep.

Schulting

Suzanne Schulting pakte bij de eerste wereldbeker van het seizoen ook een medaille. Op de 1500 meter eindigde de 19-jarige Nederlandse als derde achter twee shorttracksters uit Zuid-Korea. De zege ging naar Shim Suk-hee, voor haar landgenote Choi Min-jeong.

In de B-finale eindigde Rianne de Vries als vijfde, waarmee ze overall als elfde werd geklasseerd.

Op de 500 meter wisten de Nederlanders de A-finales niet te halen. Van Ruijven bereikte wel de B-finale, die ze won. Ze eindigde daardoor als vijfde op de kortste afstand.

Relay

De Nederlandse vrouwenploeg zorgde in de halve finales van de relay voor het vierde Nederlandse record in Calgary. Ter Mors, Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven kwamen tot een tijd van 4.06,737 en waren daarmee weer wat sneller dan vrijdag in de series (4.07,637).

De Oranje-ploeg eindigde in zijn halve finale als tweede achter Zuid-Korea en plaatste zich zo voor de eindstrijd van zondag.

De Nederlandse mannen (Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Itzhak de Laat en Knegt) kwalificeerden zich door een tweede plaats achter Hongarije in de halve eindstrijd ook voor de finale op de relay.