Evert Hoolwerf heeft zaterdagavond in Tilburg de derde schaatsmarathon van het seizoen gewonnen. Sven Kramer deed bij zijn marathondebuut niet mee om de ereplaatsen.

De 21-jarige Hoolwerf klopte op de Ireen Wüst IJsbaan zijn ploeggenoot Arjan Stroetinga in de eindsprint van een kopgroep van elf. Sjoerd den Hertog werd derde. Stroetinga nam wel de leiding in het klassement over van Crispijn Ariëns.

De kopgroep, met ook onder anderen Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Alexis Contin, had een ronde voorsprong op het peloton, waarin onder meer Kramer zat. De langebaantopper mengde zich niet in de eindsprint van de grote groep.

De 30-jarige Kramer deed in Tilburg voor het eerst mee aan een marathon. De Fries had in het verleden al verschillende keren gezegd dat hij ooit wilde starten op deze discipline.

De achtvoudig wereldkampioen allround gebruikte de wedstrijd in Brabant samen met zijn Lotto-Jumbo-teamgenoten Contin, Douwe de Vries en Patrick Roest als een training voor de eerste World Cup in Harbin van volgend weekend.

"De marathon is natuurlijk wat anders dan de wedstrijden die ik normaal rijd, maar moeilijker is het zeker niet", zei Kramer na de wedstrijd tegen schaatsen.nl. "Ik vond het echt leuk om te doen, heb best lol gehad. Specifieke opdrachten had ik niet. Ik heb gewoon lekker gereden."

Vrouwen

Eerder op de avond was Francesca Lollobrigida de sterkste bij de vrouwen. De Italiaanse won de sprint van een kopgroep voor Elma de Vries en Lisa van der Geest en boekte haar derde zege op rij.