Sven Kramer is lyrisch over het vernieuwde Thialf, dat donderdag officieel werd geopend. De schaatshal in Heerenveen werd in het afgelopen anderhalf jaar flink verbouwd.

"Ik ben hier al een paar keer geweest en het is beter dan we van tevoren hadden kunnen dromen", aldus een enthousiaste Kramer, die aanwezig was bij de heropening, tegenover NUsport.

De stayer van Lotto-Jumbo, die onlangs bij de KNSB Cup in Groningen uitstekend aan het seizoen begon door zich op zowel de 1500, 5000 als 10.000 meter voor de eerste World Cups te plaatsen, vindt dat Thialf achterbleef bij andere internationale schaatshallen.

"We waren het een beetje kwijtgeraakt, omdat op andere plekken in de wereld veel betere banen werden gebouwd. Die inhaalslag hebben we gemaakt", zegt de achtvoudig Europees en wereldkampioen allround.

"Nederland als schaatsnatie moet de meest fantastische ijsbaan hebben. Daarom ben ik blij dat dit er nu is. Dit betekent heel veel. Het zijn voor ons de randvoorwaarden om uitmuntend te kunnen presteren."

Mulder

Michel Mulder, die ook aanwezig was bij de opening van het vernieuwde Thialf, denkt dat er snelle tijden gereden zullen worden in Heerenveen.

"De echte wereldrecords worden gereden op hoogte. Daar kan Thialf natuurlijk niets aan doen, maar voor laagland is dit de snelste baan", stelt de 30-jarige sprinter van Team Victorie.

"Er is nu ook betere klimaatbeheersing dan voorheen en het ijs is ontzettend vlak. Veel vlakker dan de jaren hiervoor. Normaal gesproken gaan hier records sneuvelen."

Op 9, 10 en 11 december vindt in Thialf het eerste internationale toernooi plaats wanneer er de vierde World Cup van het seizoen op het programma staat. De hal gaat zaterdag officieel open voor publiek.