Het vernieuwde Thialf is donderdag officieel geopend. Het ijsstadion in Heerenveen is in de afgelopen anderhalf jaar in twee fases flink aangepakt.

Vorig jaar werd vanaf februari eerst de buitenkant en de ijsvloer van Thialf volledig vernieuwd, zodat er in het vorige seizoen nog gewoon geschaatst zou worden. In het afgelopen halfjaar is de oude constructie van binnenuit gesloopt en is het nieuwe stadion afgebouwd.

Thialf heeft mede door de 'vernieuwbouw' ter waarde van ongeveer 50 miljoen euro een contract met schaatsbond KNSB om in ieder geval tot april 2019 de belangrijkste schaatshal van Nederland te zijn.

De hoop is dat er door de vernieuwing flink snellere tijden gereden kunnen gaan worden in de ijshal in Heerenveen. "Als alles op de goede plek valt, dan is er wat betreft tijden veel mogelijk in dit vernieuwde Thialf", aldus Sven Kramer op een persconferentie. "We hadden van tevoren niet kunnen dromen dat het zo fantastisch zou worden."

Ook Michel Mulder reageerde enthousiast op de nieuwe baan en faciliteiten. "De vernieuwde klimaatbeheersing is natuurlijk heel belangrijk voor snelle tijden. Als de ijsmeester er optimaal ijs kan neerleggen, dan denk ik dat Thialf opnieuw de snelste baan ter wereld voor laagland wordt en dat er weer baanrecords worden verreden.''

World Cup

De eerste grote wedstrijd in het vernieuwde Thialf, dat in 1986 werd geopend als de tweede overdekte baan ter wereld, is de World Cup tussen 9 en 11 december.

De hal gaat zaterdag officieel open voor publiek.