Schaatsen

Kramer zeer tevreden met beste seizoenstart in jaren

Sven Kramer moest zondag na zijn zege op de 10 kilometer bij de KNSB Cup even goed nadenken over de vraag wanneer hij voor het laatst zo goed begonnen was aan een schaatsseizoen.

"Ik denk dat het lang geleden is dat ik drie afstanden heb gewonnen in het openingsweekend", aldus Kramer. "Dat is toch wel een fijn gevoel, moet ik zeggen."

De 30-jarige Fries won in Groningen de 1500, de 5000 en de 10.000 meter. De laatste keer dat hij dat deed aan het begin van een schaatsseizoen was acht jaar geleden bij de NK afstanden, toen hij mannen als Erben Wennemars, Carl Verheijen, Mark Tuitert en Bob de Jong aftroefde.

"Ik kan niet ontkennen dat ik op dit moment in vorm ben", glimlachte Kramer in Kardinge nadat hij op de 10 kilometer zijn rivaal Jorrit Bergsma met ruim 3,5 seconde had afgetroefd. "Het gaat gewoon hartstikke goed en als alles gaat zoals we denken dat het zou moeten gaan, dan hoop ik dat het alleen nog maar beter wordt."

"Natuurlijk heb je wat pieken en dalen in een seizoen, maar mijn basisniveau is zo hoog dat het nog harder zou moeten kunnen in januari en februari, wat ook absoluut zal moeten."

Prijzen

Want, zo weet ook Kramer, bij de KNSB Cup was eigenlijk nog niks te winnen voor hem. In Groningen stond alleen kwalificatie voor de eerste vier World Cups op het spel. De kopman van Lotto-Jumbo kan pas echte prijzen winnen bij het EK allround in januari, de WK afstanden half februari en het WK allround begin maart.

Bovendien is zijn blik ook al nadrukkelijk gericht op de Spelen van 2018 in Pyeongchang, waar hij voor het eerst olympisch kampioen op de 10 kilometer wil worden.

"De euforie is weer snel verdwenen hoor. Het waren hier ten slotte geen Olympische Spelen", zei Kramer. "Dit was natuurlijk pas het eerste weekend, het is moeilijk om nu al wat te zeggen met het oog op de rest van het seizoen. Maar ik kan niet ontkennen dat ik er hartstikke goed voor sta."

Het was met name de verrassende zege op de 1500 meter op zaterdag, in een zeer sterke tijd van 1.46,88, die de KNSB Cup zeer geslaagd maakt voor Kramer.

"Als ik tiende was geworden op de 1500 meter, dan had iedereen alleen maar gezegd: 'Prima weekend'. Die 1500 meter maakt dit weekend speciaal. Ik was daar echt heel blij mee. Omdat niemand het had verwacht, ik misschien zelf wel als allerlaatste."

World Cups

Kramer kan daardoor bij de eerste twee World Cups in Harbin (11-13 november) en Nagano (18-20 november) elk weekend drie afstanden rijden (1500 meter, 5000 meter en ploegenachtervolging), al sluit hij niet uit dat hij een keer een race over zal slaan.

Kramer heeft er echter niet over getwijfeld of hij naar Azië af zou reizen. "Er zijn genoeg sporters die continu de hele wereld over vliegen voor hun wedstrijden. Als wij onze sport goed willen verkopen, dan moeten we daar niet te moeilijk over doen."

Lees meer over:
Tip de redactie