Schaatsen

Kramer verrast ook zichzelf met sterke 1500 meter in Groningen

Sven Kramer verraste zaterdag bij de KNSB Cup in Groningen ook zichzelf door in een zeer sterke tijd de 1500 meter te winnen, een afstand waarop het laatste jaren vaker slecht dan goed ging.

"Ik ben hier erg blij mee'', doelde Kramer op zijn inmiddels zeldzame zege op de 1500 meter. "De afgelopen jaren zat er soms wel een acceptabele race tussen, maar deze is echt ruim voldoende. Gewoon goed eigenlijk, zeker hier in Groningen."

"Ik heb altijd een haat-liefdeverhouding met de 1500 meter gehad. Deze keer had de liefde gelukkig weer eens de overhand.''

De 30-jarige Fries dook met 1.46,88 ruim anderhalve seconde onder het vijf jaar oude baanrecord van Jan Blokhuijsen (1.48,47). Ploeggenoot Patrick Roest eindigde in Kardinge als tweede in 1.47,02.

"Het knaagde natuurlijk wel een beetje dat het de laatste jaren minder ging op de 1500 meter, want ergens zit het gevoel: het moet een keer kunnen kloppen. En dat gebeurt op dagen als vandaag", vervolgde Kramer bij de NOS.

"Ik heb de 1500 meter wat laten vieren en soms komt iets naar je toe als je het loslaat. Dat is denk ik bij dezen gebeurd op de 1500 meter."

Trofee

Door zijn sterke optreden op de 1500 meter maakt Kramer ongetwijfeld ook kans op de KNSB Cup. De grote 'gouden' trofee gaat naar de deelnemer die in het weekeinde de beste of meest verrassende prestatie heeft geleverd volgens een vakjury.

"Nee hè, maak ik nu kans op de KNSB Cup?'', sprak Kramer met een brede grijns. "Moet ik die beker zeker ook nog mee naar huis nemen? Ik kan hem beter teruggeven aan technisch directeur Arie Koops. Dan kan hij hem weer verkopen. Ik wist niet eens dat de schaatsbond nog geld had voor zo'n prijs.''

Kramer haastte zich te zeggen dat hij uiteraard wat grapjes maakte over de KNSB. Mede door de aanhoudende druk die hij op de slepende onderhandelingen tussen de KNSB en de ḱernpartijen (atleten, teams en gewesten) bleef leggen, werd er net op tijd een akkoord voor twee jaar afgesloten en was een unieke staking, met Kramer als leider, van de baan.

Lees meer over:
Tip de redactie