Schaatsen

Leenstra troeft Ter Mors af op 500 meter, Wüst wint 3 kilometer

Marrit Leenstra heeft zaterdag bij de KNSB Cup verrast door de 500 meter te winnen voor Jorien ter Mors. Ireen Wüst was in Groningen de beste op de 3 kilometer.

Leenstra snelde in Kardinge naar een tijd van 38,87, waarmee ze Ter Mors vier honderdsten voor bleef. Ter Mors won vrijdag nog de 1500 meter bij de opening van het schaatsseizoen. Leenstra werd toen vierde.

Anice Das (38,94) eindigde op de 500 meter als derde en mag net als ploeggenotes Floor van den Brandt (39,23) en Bo van der Werff (39,32) naar de eerste vier World Cups.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen plaatst de top vijf op elke afstand in Kardinge zich in principe voor de World Cups in Harbin (11-13 november), Nagano (18-20 november), Astana (2-4 december) en Heerenveen (9-11 december).

Ter Mors slaat de eerste twee wereldbekers in China en Japan komende maand over. De nummer zes van zaterdag, Sanneke de Neeling, zal dan normaal gesproken haar plek innemen.

Italiaans

Leenstra was na de opheffing van Team Corendon lange tijd op zoek naar een nieuwe ploeg. Ze sloot zich uiteindelijk aan bij de Italiaanse schaatsselectie en kon daarna ook nog een contract ondertekenen bij een privésponsor tot en met de Winterspelen van 2018.

"De 1000 meter en de 1500 meter blijven voor mij het belangrijkste, maar door het meetrainen met de Italiaanse sprinters beschik ik nu wel over wat meer kracht", reageerde Leenstra. "Hopelijk kan ik daarvan op mijn favoriete nummers profiteren. Deze race op de 500 biedt in elk geval perspectief. Ik sta vooral versteld van mijn opening. Op dit ijs is 10,6 heel snel, dat heb ik nog nooit gereden.

Ter Mors op haar beurt baalde juist van haar eigen start. "Mijn rondje was perfect, maar mijn eerste honderd meter leek nergens op. Dat moet veel beter om de 500 meter te kunnen winnen.''

3 kilometer

Wüst schreef eerder op de dag de 3 kilometer op haar naam in 4.07,65. De olympische kampioene was daarmee ruim twee seconden sneller dan het baanrecord van Renate Groenewold (4.09,70), dat stamde uit december 2007.

Antoinette De Jong eindigde op ruim een seconde van haar ploeggenote als tweede in 4.08,69, vlak voor Carlijn Achtereekte (4.08,79). Melissa Wijfje (4.10,49) en Marije Joling (4.10,83) maakten de top vijf vol.

Vorig jaar wisten Yvonne Nauta, Jorien Voorhuis, Annouk van der Weijden, Joling en Irene Schouten zich bij de KNSB Cup nog te plaatsen voor de wereldbeker op de 3 kilometer. Van dat kwintet viel alleen Joling zaterdag niet buiten de boot. Ook Linda de Vries en Carien Kleinbeuker redden het niet.

Naweeën

Wüst meldde zich vorig jaar bij de KNSB Cup vanwege de naweeën van een hersenschudding af voor de 3 kilometer, waardoor ze de eerste World Cups van het seizoen miste.

De 30-jarige Brabantse werd vrijdag in Groningen nog tweede op de 1500 meter achter Jorien ter Mors, die geen lange afstanden rijdt.

"Het is goed genoeg voor nu, maar het moet nog wel harder'', concludeerde Wüst na haar 3 kilometer. "Ik ben echter blij met de manier waarop ik heb gereden en ook wel met mijn tijd. Ik kon in de eerste vier ronden mooi vlak blijven rijden. De komende weken wil ik mijn vorm op de 1500 en 3000 meter in het wereldbekercircuit verder gaan verbeteren.''

Tip de redactie