Ronald Mulder heeft vrijdag bij de KNSB Cup de 500 meter gewonnen. Zijn tweelingbroer Michel Mulder werd zesde en mag daardoor niet naar de eerste vier wereldbekers. Op de 5 kilometer troefde Sven Kramer zijn rivaal Jorrit Bergsma af.

Ronald Mulder snelde in de laatste rit in Groningen naar een tijd van 35,25, waarmee hij twee honderdsten boven zijn eigen baanrecord in Kardinge bleef. Jan Smeekens werd tweede in 35,32.

Nederlands kampioen Kai Verbij (35,39), de 22-jarige Daidai Ntab (35,55) en Kjeld Nuis (35,63) maakten de top vijf vol. Michel Mulder eindigde op 0,01 honderdste als zesde.

Ook Hein Otterspeer, achtste in 35,66, behoorde tot de verliezers. Koen Verweij (36,80) moest bij zijn rentree op het hoogste niveau genoegen nemen met de 22e plek.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen plaatst de top vijf op elke afstand bij de KNSB Cup zich in principe voor de World Cups in Harbin (11-13 november), Nagano (18-20 november), Astana (2-4 december) en Heerenveen (9-11 december).

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt er nog maar één race over 500 meter geschaatst. Hiervoor is gekozen omdat ook bij de WK afstanden en de Olympische Spelen voortaan slechts één wedstrijd op deze afstand wordt gereden.

Hoofdsponsor

Michel Mulder greep vorig jaar met een zesde tijd bij de KNSB Cup in Enschede ook al naast een World Cup-ticket op de 500 meter.

Dat was de opmaat voor een teleurstellend seizoen, waarin de olympisch kampioen op de 500 meter zich niet te wist te plaatsen voor de grote internationale toernooien. Hij vertrok in de zomer bij coach Gerard van Velde en rijdt nu onder Desly Hill bij Team Victorie, dat nog op zoek is naar een hoofdsponsor.

5 kilometer

Eerder op de dag plaatsten Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Douwe de Vries, Patrick Roest en Erik-Jan Kooiman zich op de 5 kilometer voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen.

Kramer was in 6.20,40 de snelste op de 5000 meter in Kardinge. Hij verbeterde daarmee zijn eigen baanrecord uit 2007. De 30-jarige Fries was bijna drie seconden sneller dan Bergsma (6.23,32). Douwe de Vries zette de derde tijd neer: 6.26,73.

Roest, de pas 20-jarige ploeggenoot van Kramer, werd vierde in 6.26,85, terwijl Kooiman in 6.28,80 als vijfde eindigde. De beste vijf schaatsers waren daarmee allemaal sneller dan het negen jaar oude baanrecord van Kramer (6.28,82).

Jan Blokhuijsen (6.31,45) werd zevende en zal daardoor de eerste helft van het wereldbekerseizoen op de 5000 meter moeten missen. Ook Bob de Vries (zesde in 6.29,78) greep net naast een ticket voor de World Cups.

Enschede

Vorig jaar was Bergsma bij de KNSB Cup in Enschede nog een halve seconde sneller dan Kramer op de 5 kilometer. Ook De Vries (derde) en Kooiman (vijfde) plaatsten zich toen voor de eerste wereldbekers. Wouter olde Heuvel eindigde vorig seizoen als vierde, maar de Tukker is inmiddels gestopt.

Kramer, die in februari bij de WK afstanden op de 5000 meter wel net sneller was dan zijn rivaal Bergsma, was de afgelopen weken niet alleen met schaatsen bezig. Hij maakte zich in de slepende onderhandelingen met de schaatsbond sterk voor onder meer een verhoging van het prijzengeld, dat de KNSB aanvankelijk van 1,1 miljoen euro naar 6 ton had verlaagd.

De kopman van Lotto-Jumbo wierp zich op als belangenbehartiger van de schaatsers en dreigde verscheidene keren met een motie van wantrouwen en een 'collectieve' staking als de KNSB niet zou inbinden.