De dreiging van een staking in de top van het Nederlandse schaatsen is over. De KNSB bereikte woensdag na slepende onderhandelingen met de 'stakeholders' (atleten, merkenteams en gewesten) een akkoord over de verdeling van de bezuinigingen en het toekomstige beleid.

Door het akkoord kan het seizoen op de langebaan alsnog volgens plan van start gaan, om te beginnen vrijdag in Groningen met de wedstrijden om de KNSB Cup, die als kwalificatie dienen voor de eerste vier wereldbekers.

De KNSB en de andere partijen, verenigd in een convenantgroep, lagen maandenlang overhoop met elkaar. Het hoogoplopende conflict draaide om een aantal zaken: de hoogte van de premiepot voor de schaatsers, het vereiste licentiegeld voor de merkenteams, de vergoeding aan de gewesten voor onder meer talentontwikkeling en de duur van de overeenkomst.

Het alsmaar voortdurende topoverleg kende de afgelopen dagen nogal wat vervallen ultimatums en verlopen deadlines. Uiteindelijk lag er woensdagavond dan toch een overeenkomst voor twee jaar waarin alle partijen zich konden vinden.

De ledenraad van de KNSB moet donderdag nog wel goedkeuring aan het akkoord verlenen. In een persbericht meldt de KNSB alleen dat de erkende merkenteams 25.000 euro per ploeg gaan bijdragen aan de talentontwikkeling in de gewesten. Verder deed de schaatsbond geen inhoudelijke mededelingen over de (financiële) afspraken.

Kramer

Voor meervoudig wereld- en olympisch kampioen Sven Kramer duurde het allemaal veel te lang. De Fries dreigde vorige maand al met een motie van wantrouwen tegen de KNSB en/of een staking als een akkoord voor het begin van de KNSB Cup zou uitblijven.

Door de haperende onderhandelingen schaarden steeds meer schaatsers zich de afgelopen dagen achter de stakingsplannen van Kramer, die evenals de merkenteams wil dat de KNSB nog verder inkrimpt en zich tot de kerntaken in de dienstverlening gaat beperken.

De schaatsbond, die over het vorige boekjaar een verlies leed van circa 2,7 miljoen euro, nam al afscheid van ongeveer 30 procent van het personeel om de begroting (teruggebracht van 16,5 naar 12 miljoen euro in twee jaar) op orde te krijgen.

Met het akkoord tussen de KNSB en de convenantgroep lijkt de goedkeuring van het definitieve budget door de ledenraad donderdag geen probleem meer.