Het overleg tussen de convenantgroep en de Nederlandse schaatsbond KNSB heeft maandag nog niets opgeleverd. Beide partijen gaan dinsdag opnieuw met elkaar in gesprek, laat een woordvoerder van de bond aan NUsport weten.

Het is daardoor nog niet duidelijk of de topschaatsers vanaf vrijdag in actie komen tijdens de KNSB Cup in Groningen. 

De schaatsers, topteams en gewesten liggen met de KNSB in de clinch. Zij vinden dat de bond verkeerde beslissingen maakt bij het doorvoeren van bezuinigingsplannen.

Herman Nijhoff laat namens de gewesten weten nog wel vertrouwen te hebben in een goede afloop. "Teentje voor teentje komen we naar elkaar toe, zoals vroeger op het schooplein. Zo gaat het meestal in onderhandelingen. Ik heb goede hoop dat we eruit komen. Maar de toenadering van de KNSB is nu nog onvoldoende om samen de eindstreep te halen."

Op de KNSB Cup wordt om startbewijzen voor de wereldbekerwedstrijden en de NK afstanden gestreden. Bij het uitblijven van een akkoord tussen de convenantgroep en de KNSB komen er mogelijk alleen schaatsers van gewesten en opleidingsploegen in actie bij het toernooi.

De schaatstoppers overwegen in dat geval een alternatieve wedstrijd te organiseren om de tickets voor de wereldbekers en de NK afstanden te verdelen.

Wandelgangen

De schaatsers krijgen van hun ploegen al de vrije keuze of ze de KNSB Cup willen rijden of niet, maar Jorien ter Mors maakte eerder op maandag bij de presentatie van haar ploeg Team Afterpay al duidelijk dat zij en praktisch alle schaatsers er hetzelfde over denken.

"Iedereen staat compleet achter elkaar. Dat is mooi om te zien en dat is alleen maar goed", zei de wereldkampioene op de 1000 en 1500 meter.

Ter Mors benadrukte dat ze zich de afgelopen weken vooral heeft geconcentreerd op haar trainingen en de voorbereiding op de winter. "Maar dit conflict is natuurlijk ook heel belangrijk en leeft in de wandelgangen. Iedereen maakt zich zorgen en hoopt dat er zo snel mogelijk een overeenkomst komt."

"Maar we willen als schaatsers niet onder de voet gelopen worden. Wij hebben ook wat te zeggen. Er moet echt iets veranderen, zo kunnen we niet door in de toekomst. Als ze nu niet tot een overeenkomst kunnen komen, dan moeten er maar harde maatregelen genomen worden door de schaatsers. Het gaat om de toekomst van de sport, niet om één wedstrijd."

Kramer

Sven Kramer meldde weken geleden voor het eerst dat een staking van de schaatsers een serieuze optie was en de kopman van Lotto-Jumbo heeft zich sindsdien opgeworpen als de belangrijkste woordvoerder van de (onvrede van) de Nederlandse schaatsers.

"Sven Kramer steekt zijn nek uit en alle schaatssters uit mijn team en ik hebben er veel respect voor dat hij in de bres springt voor ons", aldus Dennis van der Gun, de trainer van vrouwensprintploeg Team Afterpay, in gesprek met NUsport.

"Sven is de grootste naam binnen het schaatsen in Nederland, dus dat maakt indruk. Dat zie je ook. Je merkt dat de meiden er respect voor hebben dat hij dit doet, dat hij hiermee bezig is."

"Ik hoop dat ze eruit komen", vervolgde Van der Gun. "Maar het is goed dat er een keer op het scherp van de snede wordt onderhandeld, dat er goede afspraken gemaakt worden en dat het ook klaar is, anders heb je elk jaar dit gedoe."

De KNSB Cup in Kardinge staat gepland voor vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober en is de eerste wedstrijd van het nieuwe schaatsseizoen.