Schaatsen

Kramer sluit staking niet uit door oplopend conflict met KNSB

In het oplopende conflict met de schaatsbond KNSB om onder meer een andere verdeling van de financiële middelen sluit Sven Kramer harde acties niet uit.

De KNSB heeft in de afgelopen twee jaar de begroting van 16,5 naar 12 miljoen euro moeten terugbrengen door sterk verminderde inkomsten. De schaatsbond leed over het afgelopen boekjaar een verlies van 2,7 miljoen euro.

Door de bezuinigingen werd er flink gesneden in onder meer personeel en budget voor topschaatsers, gewesten en teams. In een poging de ontevreden partijen tevreden te stellen werd er donderdag door de KNSB alsnog besloten wat extra geld vrij te maken.

Volgens onder andere Kramer komt dat echter te laat. "Ik kan me heel goed indenken dat er binnenkort een motie van wantrouwen ingediend gaat worden. Ja, ook over een staking wordt serieus gesproken", zegt hij tegen de NOS.

De achtvoudig Europees en wereldkampioen allround vindt dat de tijd van alleen maar dreigen met sancties voorbij is. "Iedereen denkt wel dat het zal meevallen, maar dat zullen we dan nog wel eens zien."

Vertrouwen

Kramer merkt dat de band tussen de KNSB en de overige partijen snel verslechterd is. "Er is zoveel gebeurd de laatste maanden en vooral weken. Het vertrouwen is dermate geschaad dat een toekomst erg moeilijk is", aldus de 30-jarige rijder van Lotto-Jumbo.

"Er is veel meer aan de hand dan alleen in het topschaatsen. Dat gaat me aan het hart en dat zal opgelost moeten worden. Dat los je niet op met geld heen en weer schuiven, maar door terug te gaan naar de kern."

Met de financiële aanpassingen van donderdag hoopte het bekritiseerde bestuur van de schaatsbond dat de ledenraad zaterdag in Utrecht de definitieve begroting voor het lopende boekjaar (tot medio 2017) wil goedkeuren.

Lees meer over:
Tip de redactie