
Schaatsen Europese commissie geeft Tuitert voorlopig gelijk in strijd tegen ISU
Dat concludeert de Europese Commissie dinsdag na een onderzoek naar machtsmisbruik door de ISU.
Met haar "voorlopige standpunt” komt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) tegemoet aan de klacht van oud-schaatsers Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt.
Zij zetten het onderwerp in 2014 op de agenda middels een open brief nadat de ISU hen met een levenslange schorsing had gedreigd als ze zouden deelnemen aan de lucratieve Icederby in Dubai. Een jaar later startte de Europese Commissie een onderzoek.
"We maken ons zorgen dat de sancties die de ISU met zijn toelatingsregels aan sporters oplegt, niet dienen om hoge normen in de sport te handhaven, maar vooral dienen om de ISU zijn greep op het hardrijden op de schaats te laten houden", aldus Vestager in haar oordeel.
Verheugd
Tuitert reageert in gesprek met NU.nl verheugd op het nieuws. "Dit is een bijzonder moment, dit is waar wij voor gestreden hebben. De Europese Commissie heeft ons eigenlijk volledig in het gelijk gesteld. En ze is echt niet over één nacht ijs gegaan, ze heeft heel grondig onderzoek gedaan."
"De Europese Commissie zegt eigenlijk tegen de ISU: jullie moeten je regels aanpassen. Het is dus interessant wat er nu gaat gebeuren. Het is aan de ISU om te reageren; wat gaan zij hiermee doen?"
De strijd van Tuitert en Kerstholt begon door het verbod van de ISU om schaatsers mee te laten doen aan de lucratieve Icederby. Dat nieuwe schaatsevenement zal in maart van 2017 alsnog worden gehouden in de Gelredome nadat de ISU in juli een verzoek daartoe van de KSNB honoreerde.
De twee Nederlandse oud-schaatsers hebben echter vanaf het begin benadrukt dat het hen om meer ging dan alleen deelname aan de Icederby. "Dit besluit kan grote implicaties hebben voor sportbonden in het algemeen", aldus Tuitert, die na het seizoen 2013/2014 stopte met schaatsen.
"Het gaat er vooral om in hoeverre een sportbond almachtig is. Hoe ver mag een bond gaan met wetten maken, hoe ver gaat hun monopoliepositie? De macht lijkt nu door dit voorlopige oordeel gelukkig weer wat opgeschoven te zijn naar de atleet."
Bondsregels
Volgens het oordeel van de Europese Commissie beperken de bondsregels de commerciële ruimte voor schaatsers "buitensporig". Bovendien "kunnen nieuwe partijen daardoor geen alternatieve internationale wedstrijden organiseren omdat ze geen topschaatsers kunnen aantrekken."
Vestager zegt ook dat het in juni dit jaar aangepaste sanctiesysteem van de ISU "nog steeds onevenredig streng is".
Ze wijst erop dat de carrière van een profsporter kort is. "Een prof kan niet het risico nemen zijn kans te verspelen op deelname aan evenementen zoals de Olympische Spelen, het WK of het EK."
Brussel nodigt de ISU tot een antwoord uit.