De begroting van de Nederlandse schaatsbond voor het komende seizoen staat nadrukkelijk ter discussie. De gewesten, de ploegen en de atleten willen dat de KNSB andere keuzes maakt in het bezuinigingsbeleid.

De drie partijen vinden dat de schaatsbond, die over het vorig boekjaar een recordverlies van ongeveer 3 miljoen euro leed, zelf nog dieper in de kosten moet snijden om de financiële pijn te verzachten en ook beter te verdelen.

Daartoe is door deze drie groeperingen een alternatieve begroting opgesteld. Tijdens een vergadering van de ledenraad op 1 oktober wordt de definitieve begroting vastgesteld.

"Het is jammer dat partijen niet inzien dat we allemaal moeten inleveren", laat KNSB-directeur Theo Fledderus donderdag weten. Hij reageerde desgevraagd op berichtgeving in het AD waarin melding wordt gemaakt van stijgende onvrede tussen de schaatsbond en de drie betrokken afdelingen.

De gewesten, ploegen en schaatsers stellen dat de bond niet genoeg concessies wil doen in de onderhandelingen voor de nieuwe begroting.

"Over en weer moest er water bij de wijn. Maar al het water en alle wijn zit eigenlijk bij de bond", aldus Bert Jonker, voorzitter van de Vereniging Professionele Schaatsteams (VPS), tegen het AD.

Premiepot

Bij toppers als Sven Kramer zorgt ook de afname van de premiepot voor de profschaatsers voor onvrede. In die pot zat vorig seizoen nog 1,1 miljoen euro. Dat totaalbedrag is voor komend seizoen vanwege de saneringen vastgesteld op 6 ton.

Kramer geeft aan dat hij voorlopig niet mee wil werken aan commerciële activiteiten van de bond en hoofdsponsor KPN. "Wij trekken even aan de handrem. Wij leveren altijd, komen altijd opdraven en worden nu 45 procent gekort. Het houdt een keer op."

"De premiepot is een aanvulling op het inkomen voor de kleine groep beste schaatsers'', reageert Fledderus. "Wij richten ons op een begroting die recht doet aan de volle breedte van de schaatssport.''