Voor Freek van der Wart zit het shorttrackseizoen er mogelijk al op. De 28-jarige Nederlander brak afgelopen zomer zijn enkel en wordt woensdag geopereerd aan zijn kuitbeen.

Tegenover de NOS zegt de Zuid-Hollander dat er na röntgenfoto's een afwijking bleek te zijn. Een CT-scan wees later uit dat zijn kuitbeen te kort is, waardoor zijn enkel niet stabiel genoeg is.

"Ik moet nu een operatie aan mijn kuitbeen ondergaan. Dat wordt gebroken en verlengd. Daarna moet ik zes weken rust houden, leren lopen en tot slot weer leren schaatsen. Eigenlijk ben ik weer terug bij af", zegt de shorttracker.

Zijn seizoen loopt gevaar, maar Van der Wart gaat er alles aan doen om snel te herstellen. "Natuurlijk vrees ik voor dit seizoen, maar ik leg me er niet zomaar bij neer. Ik ga er alles aan doen om dit seizoen nog in actie te komen", besluit hij.

In maart 2017 staan de WK shorttrack op het programma in het Rotterdamse Ahoy. De eerste World Cups van de komende winter zijn begin november in Calgary en Salt Lake City.

Europees kampioen

Van der Wart is al jaren een vaste waarde in de Nederlandse shorttrackploeg. Hij werd in 2013 in Malmö Europees kampioen. Met de aflossingsploeg behaalde hij de laatste jaren brons (2015), goud (2014) en zilver (2013) op de WK.

Afgelopen seizoen verliep enigszins teleurstellend voor Van der Wart met individueel een achtste plaats op de EK en een achttiende plek op de WK.