Schaatsen

Leeuwarden vernoemt na 42 jaar ijsbaan naar Atje Keulen-Deelstra

De ijsbaan van 400 meter in de Elfstedenhal in Leeuwarden zal vanaf 30 september de Atje Keulen-Deelstra-baan gaan heten. Daarmee wordt een belofte uit 1974 ingelost.

Dat bevestigt Johan van der Kooi, de directeur van de ijshal in Leeuwarden, maandag aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in de Leeuwarder Courant.

Vlak nadat Keulen-Deelstra 42 jaar geleden voor de vierde keer het WK allround had gewonnen, meldde de gemeente Leeuwarden aan de Friezin dat als er ooit een ijsbaan in de Friese hoofdstad zou komen, dat deze naar haar vernoemd zou worden.

De Elfstedenhal werd vorig jaar september geopend, waardoor Leeuwarden eindelijk een 400-meterbaan heeft. Daarvoor was er alleen een ijsbaan van 220 meter.

"Wij waren als stichting geen partij in deze afspraak uit het verleden, maar we vonden wel dat we hem moesten inlossen", aldus Van der Kooi.

Opening

Keulen-Deelstra won in haar lange schaatscarrière naast vier wereldtitels ook drie Europese titels allround.

Bij de Winterspelen van 1972 in Sapporo was de Friese schaatsster van de twintigste eeuw goed voor één keer zilver en twee keer brons. Ze overleed in 2013 op 74-jarige leeftijd.

Op vrijdag 30 september zal er een feestelijke officiële opening plaatsvinden van de Atje Keulen-Deelstra-baan. Het hele complex zal de Elfstedenhal blijven heten.

Tip de redactie