De Russische schaatsbond gaat ervan uit dat Pavel Kulizhnikov komend schaatsseizoen gewoon beschikbaar zal zijn.

De schaatsbond maakte woensdag via persbureau R-sport de selectie bekend, twee dagen nadat de voorlopige schorsing van de Russische sprinter werd opgeheven.

Kulizhnikov stond dit voorjaar aan de kant omdat hij betrapt was op meldonium. Dat middel zou echter langer in het lichaam blijven dan eerder werd gedacht.

Volgens de ISU is aannemelijk dat Kulizhnikov al voor 1 januari gestopt was met het gebruik van meldonium, dat pas op die datum werd verboden.

Dat betekent dat hij weer in actie mag komen en de Russen presenteerden hem direct als speerpunt van de sprintploeg voor komend seizoen.

Dit seizoen verbeterde hij het wereldrecord op de 500 meter, werd hij wereldkampioen sprint en pakte hij de wereldtitel op de 500 en 1000 meter.

172 sporters

Maandag werd bekend dat ook shorttrackers Semen Elistratov en Ekaterina Konstantinova en kunstrijdster Ekaterina Bobrova weer in actie mogen komen.

Volgens het WADA is er niet genoeg bewijs dat meldonium na gebruik snel uit het lichaam verdwijnt. Het zou daardoor kunnen dat sporters in 2016 zijn betrapt op het middel terwijl ze het vorig jaar innamen.

Onlangs meldde het wereldantidopingagentschap dat er al 172 sporters positief hebben getest op meldonium.