De voorlopige schorsing van schaatser Pavel Kulizhikov is definitief opgeheven. Dat heeft de internationale schaatsunie ISU maandag bekendgemaakt.

Ook shorttrackers Semen Elistratov en Ekaterina Konstantinova en kunstrijdster Ekaterina Bobrova mogen per direct weer in actie komen.

De vier atleten waren betrapt op het gebruik van meldonium. Dat middel zou echter langer in het lichaam blijven dan eerder werd gedacht.

Volgens de ISU hebben de vier aannemelijk gemaakt dat zij al voor 1 januari 2016 gestopt zijn met het gebruik van meldonium, dat pas op die datum werd verboden.

De schaatsunie laat ook alle resultaten van de vier staan. Wel kan de zaak heropend worden als er bewijzen komen dat een of meer van de genoemde schaatsers na 31 december 2015 meldonium heeft gebruikt.

172 sporters

Eerder deze maand maakte het wereldantidopingagentschap WADA al bekend dat sporters die voor 1 maart positief getest hebben op meldonium mogelijk een schorsing ontlopen.

Volgens het WADA is er niet genoeg bewijs dat meldonium na gebruik snel uit het lichaam verdwijnt. Het zou daardoor kunnen dat sporters in 2016 zijn betrapt op het middel terwijl ze het vorig jaar innamen.

Onlangs meldde het wereldantidopingagentschap dat er al 172 sporters positief hebben getest op meldonium.