Nadat er de laatste maanden vooral veel nieuws was over vertrekkende sponsoren uit het schaatsen, verbond Plantina Vitaminen zich dinsdag juist aan een nieuwe ploeg, met een belangrijke rol voor drie voormalig olympisch kampioenen.

"Ik vind het eerlijk gezegd niet heel belangrijk wat er bij andere sponsoren is gebeurd. Ik kijk nu vooral naar dit dreamteam, een waanzinnige line-up van oud-topschaatsers als begeleiders", doelt directeur Mischa Strijder van Plantina in gesprek met NU.nl op Gerard van Velde, Gianni Romme en Marianne Timmer.

Team Plantina krijgt een allroundtak (vrouwen) getraind door Romme en een sprinttak (mannen) onder leiding van Van Velde. Die laatste ploeg is praktisch de opvolger van Team beslist.nl, dat zijn hoofdsponsor vorige week kwijtraakte.

Directeur Kees Verpalen van beslist.nl maakte duidelijk dat het commerciële model van schaatsbond KNSB de hoofdreden was om te stoppen als geldschieter. "Er is absoluut geen balans tussen wat de bond bijdraagt en wat de sponsoren betalen", zei hij.

De vergelijkingssite werd zo de derde hoofdsponsor na Corendon en Stressless die stopte na het afgelopen schaatsseizoen en de achtste grote geldschieter in de laatste drie jaar.

Logo's

Plantina heeft echter niet getwijfeld om in het schaatsen te stappen, zo benadrukt Strijder. "We denken uiteraard positief over het sponsormodel, anders hadden we deze stap niet gezet."

"We hebben natuurlijk gekeken naar de verschillende aspecten en de mogelijkheden van het sponsorprogramma en op zichzelf is daarin best wel ruimte voor verbetering. Maar wij zullen ook heel erg gaan inzetten om de pr rondom het schaatsen heen."

"De logo's op pakken zijn belangrijk, laat dat duidelijk zijn, maar daar gaat het ons dus niet alleen om. Wij kijken ernaar in een veel breder verband en denken daarmee onze doelstellingen te kunnen realiseren."

Timmer

De rol van Timmer, die vorige week bekendmaakte dat ze na 25 jaar als schaatsster en coach van het ijs zou stappen, is daarin zeer belangrijk volgens Strijder.

"Marianne gaat de pr doen voor Team Plantina en ons bedrijf en daar kunnen we denk ik echt het verschil mee maken."

Timmer zegt zelf dat ze als onafhankelijk commercieel en sportief adviseur hoopt het schaatsen positief te promoten. "En dit nieuwe team is daarin al een heel mooie eerste stap. Ik ben heel blij dat we met positieve en enthousiaste mensen bij elkaar zitten. We willen zo een goed voorbeeld geven."

"Natuurlijk zitten er nog wel wat knelpuntjes in het huidige sponsormodel. Maar we moeten met elkaar in gesprek gaan en kijken naar oplossingen om er gezamenlijk uit te komen."

Samenwerken

Samenwerken moet ook het toverwoord worden binnen Team Plantina. "Door de kennis die wij met z'n drieën kunnen delen, kunnen we elkaar versterken", aldus Romme. "Je ziet aan alle kanten in het schaatsen dat je het met elkaar moet doen en daar zie ik een groot voordeel in van deze nieuwe ploeg."

"Ik denk dat ik een hoop dingen kan leren van Gerard. Hij is natuurlijk een gerenommeerde collega met wie ik vaak langs de lijn een gezellig gesprek heb gevoerd, maar ik ben heel geïnteresseerd in hoe hij het trainen precies aanpakt."

Van Velde, die als enige van het trio al verbonden was aan koepelorganisatie iSkate, hoopt dat de samenwerking met Timmer en Romme tot een "win-winsituatie" leidt.

"Het is mooi dat we de mogelijkheid hebben om van honderd procent nu 105 of 106 procent te maken."