De naam van zijn team zal komende winter anders zijn, maar schaatscoach Gerard van Velde kan door de komst van de nieuwe hoofdsponsor Plantina Vitaminen tot zijn eigen tevredenheid in vrijwel dezelfde samenstelling toewerken naar de Spelen van 2018.

"Wat betreft het sporttechnische budget verandert er niet zoveel voor ons", aldus de 44-jarige Van Velde. "De schaatsers wilden ook graag dat we de ploeg bij elkaar zouden houden, dus het is mooi dat dat gelukt is. We kunnen de komende twee jaar weer een goed programma draaien richting de Olympische Spelen."

De olympisch kampioen op de 1000 meter van 2002 was de afgelopen vier seizoenen coach van Team beslist.nl, maar de vergelijkingssite maakte vorige week bekend te stoppen met schaatssponsoring. Dinsdag werd bekend dat Plantina in dat gat springt.

De invulling van de ploeg is nog niet officieel naar buiten gebracht, maar directeur Mischa Strijder van de nieuwe geldschieter benadrukt in gesprek met NU.nl dat hij er "absoluut" alle vertrouwen in heeft dat alle grote namen bij de sprintploeg blijven.

"Er zijn al de nodige contracten getekend met schaatsers", aldus Strijder. "Met wie ga ik niet zeggen, maar wij zijn redelijk zelfverzekerd. Er komt een heel mooi team te staan. Ik denk dat wij de sporters ook heel veel te bieden hebben."

Mulder

Van de rijders die vorig jaar voor Team beslist.nl uitkwamen is Stefan Groothuis gestopt, zal de Amerikaan Shani Davis hoogstwaarschijnlijk niet terugkeren en is Jesper Hospes nog een vraagteken.

Michel Mulder, Ronald Mulder, Kai Verbij, Thomas Krol, Daidai Ntab en Pim Schipper zullen normaal gesproken blijven, terwijl Martijn van Oosten (23) overkomt uit de opleidingsploeg.

"In principe is dat rond, ik weet niet beter dan dat het van die zeven vaststaat", zegt Van Velde. "Als er dingen nog niet rond zijn, dan zal dat om randzaken gaan."

"Mogelijk komt er nog een achtste rijder bij, maar verder zit mijn team vol. We hebben veel aanmeldingen gekregen van schaatsers die zich bij ons wilden voegen, maar ik kan er gewoon niet meer dan zeven of acht hebben. We hebben veel mensen moeten teleurstellen, ook uit het buitenland."

Op het oog verandert er dus niet heel veel bij de ploeg die met beslist.nl als hoofdsponsor onder meer een olympische titel en twee wereldtitels veroverde.

"De naam en de kleuren van het pak zullen natuurlijk veranderen", stelt Van Velde. "En het is ook leuk om weer met nieuwe, gemotiveerde mensen te gaan werken. Daar leren we ook weer van."

Romme

De zesvoudig Nederlands kampioen sprint doelt daarmee op onder anderen Gianni Romme, die coach zal worden van de allroundtak van Team Plantina, en Marianne Timmer, die zal gaan optreden als commercieel en sportief adviseur van de formatie.

Timmer en Romme waren de afgelopen drie seizoenen de coaches van de vrouwenploeg Team Continu, waarvan de hoofdsponsor ook stopte na afgelopen winter.

De voormalig olympisch kampioenen zijn blij dat ze een alternatief hebben kunnen vinden voor 'hun' rijdsters Annouk van der Weijden, Yvonne Nauta, Janine Smit en Letitia de Jong.

"Ik ben er hartstikke trots op dat dit gelukt is en dat veel schaatsers door kunnen. Dat geeft rust richting de Spelen van Pyeongchang", aldus Timmer.

"Alle schaatssters van de ploeg van vorig jaar krijgen de mogelijkheid om ergens bij iSkate (de koepelorganisatie waar Team Plantina onder valt, red.) aan boord te komen. We willen dat de continuïteit van hun carrière gewaarborgd is."