Plantina stapt vanaf komende winter in het schaatsen als hoofdsponsor van een sprintploeg onder leiding van Gerard van Velde en een allroundploeg onder leiding van Gianni Romme.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt in Bussum. Beide nieuwe ploegen vallen onder de vlag van koepelorganisatie iSkate. De overeenkomst met Plantina geldt tot en met het olympische seizoen 2017/2018.

De bedoeling is dat er samengewerkt gaat worden en in naam gaat het om één ploeg, maar Van Velde en Romme worden beiden coach van een eigen tak.

De sprintploeg zal Team beslist.nl vervangen. De vergelijkingssite maakte vorige week bekend na vier jaar te stoppen als schaatssponsor.

Romme was de laatste drie seizoenen samen met Marianne Timmer coach van vrouwenploeg Team Continu. Continu kondigde eerder al aan te stoppen als hoofdsponsor van die formatie, maar het gaat wel verder al cosponsor van Team Plantina.

Adviseur

Timmer, die vorig week aankondigde te stoppen als coach, zal optreden als commercieel en sportief adviseur van de nieuwe ploeg. De voormalig olympisch kampioene initieerde het contact met Plantina en kwam uiteindelijk uit bij iSkate als beste partner.

"We hadden meerdere opties, maar de infrastructuur van iSkate sprak ons het meest aan", aldus Timmer. "Deze samenwerking is gestoeld op onze gezamenlijke liefde voor het schaatsen. Ik hoop dat we meer van dit soort saamhorigheid gaan zien, want dat heeft het schaatsen nodig."

Romme en Van Velde, beiden eveneens voormalig olympisch kampioenen, toonden zich ook verheugd met hun nieuwe team.

"Ik zie veel voordelen in deze samenwerking", zei Romme. "De kennis van olympisch kampioenen bij elkaar brengen kan er enorm aan bijdragen om de schaatssport in Nederland een boost te geven. Ik denk dat we dat we veel aan elkaar kunnen hebben."

Van Velde sloot zich daarbij aan. "Mijn nieuwe collega's kunnen het geheel alleen maar versterken. Ik zie deze samenwerking met heel veel plezier tegemoet."

Invulling

De invulling van beide ploegen is nog niet helemaal rond, dus er werden dinsdag nog geen namen bekendgemaakt.

Er zijn of worden voor de sprintploeg gesprekken gevoerd met vrijwel alle schaatsers die vorig jaar voor Team beslist.nl reden; Michel Mulder, Ronald Mulder, Kai Verbij, Thomas Krol, Daidai Ntab, Pim Schipper en Martijn van Oosten.

Van Jesper Hospes is nog niet bekend wat zijn toekomst zal zijn. De Amerikaan Shani Davis, die vorig seizoen wel in het pak van beslist.nl reed maar zijn eigen trainingsprogramma volgde, zal hoogstwaarschijnlijk niet terugkeren. Stefan Groothuis is gestopt.

De rijdsters die vorig jaar voor Team Continu reden, krijgen allemaal een aanbieding om voor het nieuwe Team Plantina van Romme te gaan rijden, of voor een andere formatie van iSkate. Het gaat dan om onder anderen Annouk van der Weijden en Yvonne Nauta.