De KNSB heeft maandag Jan Dijkema voorgedragen als kandidaat om voorzitter Ottavio Cinquanta op te volgen bij de internationale schaatsbond ISU.

De 71-jarige Nederlander is sinds 2010 vicevoorzitter bij de ISU. In 1994 werd hij al in de council van de bond gekozen.

Hij kan de derde Nederlander in de geschiedenis worden die aan het hoofd van de ISU staat. Eerder bekleedden Pim Mulier (1892-1895) en Gerrit van Laer (1937-1945) die positie.

"De ISU staat voor een aantal grote uitdagingen, die mede worden ingegeven door de ontwikkelingen in de samenleving en de sportwereld. Hier dient adequaat en met frisse en vernieuwende ideeën op te worden ingespeeld. Ik wil graag de verantwoordelijkheid nemen om die noodzakelijke transitie vorm te geven", aldus Dijkema.

"Centraal staat huidige en komende generaties te blijven aanspreken en plezier te laten beleven aan kunstrijden, shorttrack en langebaanschaatsen. Ik hoop de internationale schaatssport te inspireren en te innoveren, waarbij we voortbouwen op de solide basis die er al is."

22 jaar

De Italiaan Cinquanta neemt na 22 jaar afscheid als voorzitter. Eerder stelden de Hongaar György Sallak, de Fransman Didier Gailhaguet en de Brit Christopher Buchanan zich verkiesbaar.

Tijdens het ISU-congres, dat van 6 tot en met 10 juni gehouden wordt in het Kroatische Dubrovnik, wordt de nieuwe voorzitter gekozen.