Schaatsen

Bergsma kiest richting Spelen voor vertrouwde omgeving ploeg Anema

Jorrit Bergsma had de laatste weken serieuze gesprekken om twee jaar voor de Winterspelen te vertrekken bij de ploeg van coach Jillert Anema, maar uiteindelijk koos hij er toch voor om in zijn vertrouwde omgeving te blijven.

"Het was niet een heel eenvoudige beslissing om mijn contract bij Team Clafis te verlengen", zegt de 30-jarige Bergsma, die woensdag bijtekende tot na de Spelen van 2018, in gesprek met NU.nl.

"Ik heb met meerdere partijen goede en serieuze gesprekken gehad. Ik stond daar voor open en had dus iets te kiezen, maar ik heb uiteindelijk besloten om bij Team Clafis te blijven."

De onzekere factor van een teamwissel twee jaar voor de Spelen was daarbij van doorslaggevend belang voor de olympisch kampioen op de 10 kilometer.

"Ik weet wat ik heb bij Clafis", stelt Bergsma, die al sinds 2009 samenwerkt met Anema en grote successen heeft gevierd onder de eigenzinnige Fries, zowel op de langebaan als bij het marathonschaatsen.

"Ik heb elk jaar progressie geboekt onder Jillert en groei nog steeds door. En ik vind de combinatie langebaan en marathon ook erg belangrijk. We hebben bovendien een sterke ploeg waar ik goed kan trainen. Het is altijd maar afwachten of je dat bij een nieuwe ploeg ook zo voor elkaar krijgt."

Grote ploeg

Lang leek het dan ook zo goed als onmogelijk dat Bergsma en Anema niet meer met elkaar zouden samenwerken, maar de Friese schaatser maakte half maart bij de World Cup-finale in Heerenveen duidelijk dat het geen abc'tje was dat hij zou gaan bijtekenen bij Team Clafis.

Bergsma vond het vooral een probleem dat de ploeg de laatste drie jaar verdrievoudigd was, wat volgens hem afdeed aan de kwaliteit.

"We hebben het daar over gehad en ik denk dat ze wel met me hebben meegedacht. Er is nu gesneden in de hoeveelheid schaatsers in de ploeg en er wordt gewerkt aan de professionaliteit."

"Een kleinere ploeg was een wens van meerdere rijders. Het komt de kwaliteit van een team niet ten goede als er te veel schaatsers zijn en te weinig trainers."

Kramer

Tijdens de wereldbekerfinale werd voorzichtig de mogelijkheid geopperd dat Bergsma zou kunnen overstappen naar Lotto-Jumbo, de ploeg van zijn grote rivaal Sven Kramer.

De veelvoudig Europees en wereldkampioen allround schoot dat toen desgevraagd niet direct af: "Waarom zou dat niet kunnen? Ik denk dat we elkaar sterker zouden kunnen maken", stelde Kramer in Thialf.

Toch lijkt die overstap nooit een serieuze optie te zijn geweest. "Ik heb niet gepraat met Lotto-Jumbo, ze hebben me ook niet benaderd", zegt Bergsma nu.

De tweevoudig wereldkampioen op de 10 kilometer, die afgelopen winter een seizoen kende zonder grote hoogtepunten, is vooral gelukkig dat hij door zijn nieuwe contract zonder afleidingen kan toewerken naar het belangrijke pre-olympische seizoen.

"Het was goed om met andere ploegen te praten en te kijken wat hun plannen zijn, maar ik ben heel blij dat dit achter de rug is en dat ik in alle rust op weg kan naar het nieuwe seizoen."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie