Thom van Beek is betrapt op het gebruik van doping. De 24-jarige schaatser is na een marathonwedstrijd positief getest op epo.

De KNSB meldt woensdagavond in een persbericht dat de B-staal inmiddels ook is geanalyseerd door de Dopingautoriteit en deze is net als de A-staal positief.

De schaatsbond neemt de zaak naar eigen zeggen "zeer serieus" en heeft Van Beek voorlopig geschorst tot de tuchtcommissie een uitspraak heeft gedaan, aldus een woordvoerder.

Van Beek zegt in een reactie dat hij "oprecht verbijsterd" is dat hij in een dopingzaak terecht is gekomen. "Ik heb geen epo gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet."

"Ik ben mij er overigens van bewust dat ik met deze uitspraak de schijn tegen mij heb. In het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch dopinggebruik is vastgesteld."

"Ik zal er dan ook alles aan doen wat in mijn macht ligt om de oorzaak te achterhalen en te bewijzen dat ik onschuldig ben. Onderzoeken met gerenommeerde wetenschappers op dopinggebied zijn inmiddels gestart."

Lotto-Jumbo

Van Beek bereikte vorige maand een akkoord om over te stappen naar Lotto-Jumbo. Hij zou zich gaan richten op het allroundschaatsen en dan met name de 5 kilometer. Enkele dagen later kreeg hij de schorsing opgelegd.

Afgelopen zondag werd bekend dat de transfer naar de ploeg van kopman Sven Kramer toch niet doorgaat.

Lotto-Jumbo gaf toen als reden dat Van Beek zelf een "medisch probleem" had gemeld en dat daarop in overleg was besloten voorlopig af te zien van een samenwerking.

Podium

De geboren Zuid-Hollander debuteerde in het seizoen 2010/2011 bij de NK afstanden en hij werd in 2014 vierde bij het na-olympische NK allround, maar richtte zich de laatste jaren namens Team Van Werven vooral op het marathonschaatsen.

Van Beek eindigde afgelopen winter als tweede bij het Nederlands kampioenschap massastart. Daarnaast stond hij viermaal op het podium bij de Marathon Cup.

De schaatser uit Stompwijk kwam als zesde over de streep bij het NK marathon.