Doping

Russische minister Mutko wil snelle aanpak dopingproblemen

De Russische minister van Sport, Vitaly Mutko, wil met de bazen van sportbonden uit zijn land om de tafel om te praten over de aanpak van de dopingproblemen in het land. Dat meldt persbureau Tass.

Bovendien wil Mutko dat het bij wet verboden wordt dat dopingzaken uitlekken via de media. Wanneer hij met de sportbond om tafel gaat is nog niet bekend.

In het geval van schaatser Pavel Kulizhnikov was het Russische R-sport bijvoorbeeld al op de hoogte van het nieuws voordat het via de internationale schaatsbond ISU naar buiten kwam.

"Onze sportfederaties spelen alles maar door aan de media. Dat is vanaf nu verboden. We gaan het strafbaar maken. Als bij de contra-expertise blijkt dat iemand toch niet heeft gebruikt, is diens naam al bezoedeld in de media", aldus Mutko.

Eind november bleek na onderzoek door antidopingautoriteit WADA dat binnen de Russische atletiekwereld systematisch doping werd gebruikt.

De afgelopen weken zijn al zeker 27 Russische sporters betrapt op het gebruik van meldonium, een middel dat sinds 1 januari verboden is.

Curlingbond

De Russische curlingbond maakte daar vrijdag nog een opvallende opmerking over. Volgens de voorzitter zijn alle sporters op tijd ingelicht over de ban op meldonium.

"Sommigen namen het tot september, anderen tot oktober. Sommigen gebruiken het nooit", toonde hij aan hoe gangbaar het gebruik van het medicijn tegen hartfalen of pijn in de borst bij inspanning was.

Vrijdag werd ook duidelijk dat baanwielrenners Anastasia Chulkova en Pavel Yakushevski betrapt zijn. Chulkova werd in 2012 wereldkampioen op het onderdeel puntenkoers.

Lees meer over:
Tip de redactie