Ook B-staal topschaatser Pavel Kulizhnikov positief op meldonium

Topschaatser Pavel Kulizhnikov is voorlopig geschorst door de internationale schaatsbond ISU nu ook zijn zogenoemde B-staal positief is bevonden op het verboden middel meldonium.

Dat meldt de ISU vrijdag in een verklaring.

Eerder deze maand werd al bekend dat de A-staal van Kulizhnikov positief is. De 21-jarige Rus werd vorige maand bij de WK afstanden in Kolomna betrapt. Hij won daar de 500 en 1000 meter.

Twee weken later kroonde de wereldrecordhouder op de 500 meter zich in Seoul voor het tweede jaar op rij tot wereldkampioen sprint.

Kulizhnikov bleef in de de Zuid-Koreaanse hoofdstad Kjeld Nuis voor in het eindklassement. De Nederlander reageerde vorige week al heel boos op de positieve dopingtest van zijn concurrent. "Als dit allemaal waar is, dan heeft hij me zoveel afgepakt de afgelopen periode."

Het ligt in de lijn der verwachting dat Nuis nu doorschuift naar het goud, maar daar doet de ISU voorlopig nog geen uitspraken over.

Reactie

Kulizhnikov benadrukte eerder deze week in een eerste reactie op zijn positieve dopingtest dat zijn successen niet zijn toe te schrijven aan gebruik van meldonium.

"Wie dat zegt, begrijpt niks van schaatsen. Meldonium zorgt niet voor een verbetering van je techniek."

Kosta Poltavets, de bondscoach van de Russische schaatsers, zei zondag bij de wereldbekerfinale in Thialf dat Kulizhnikov zo'n groot talent is, dat hij geen verboden middelen nodig heeft om te winnen. "Hij is een bizar schaatswonder."

Kulizhnikov is eerder in zijn nog prille loopbaan ook al eens betrapt en geschorst vanwege dopinggebruik. Deze tweede positieve test kan hem een levenslange schorsing opleveren.

Elistratov

Ook de B-stalen van shorttracker Semion Elistratov en shorttrackster Ekaterina Konstantinova zijn positief op meldonium, wat inhoudt dat ze inderdaad doping hebben gebruikt. Zij zijn daarom eveneens voorlopig geschorst.

De 25-jarige Elistratov is al jaren een van de concurrenten van de Nederlandse topper Sjinkie Knegt. Hij werd begin dit jaar in Sochi voor het eerst in zijn loopbaan Europees kampioen.

De voorzitter van de Russische schaatsbond TFR liet vrijdag aan R-sport weten dat zijn bond achter de geschorste schaatsers blijft staan. "Wij blijven geloven in de onschuld van deze atleten en we zullen ze verdedigen.''

Sharapova

Het trio schaatsers hoort bij een grote groep - voornamelijk Russische - sporters die dit jaar betrapt zijn op meldonium. Het hartmedicijn staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van verboden middelen van het WADA.

Het wereldantidopingagentschap meldde eerder deze week dat er inmiddels al meer dan honderd atleten zijn betrapt op meldonium. Tot die groep behoren toptennisster Maria Sharapova en topzwemster Yuliya Efimova.

Video: Sharapova gebruikte middel vanwege gezondheidsproblemen

Lees meer over:
Tip de redactie