Kulizhnikov stelt dat meldonium niet reden van successen is

Pavel Kulizhnikov heeft in een eerste reactie op zijn positieve dopingtest benadrukt dat zijn successen niet zijn toe te schrijven aan gebruik van het verboden middel meldonium.

"Wie dat zegt, begrijpt niks van schaatsen", zegt de 21-jarige Kulizhnikov tegen het Russische persbureau R-Sport. "Meldonium zorgt niet voor een verbetering van je techniek."

De wereldrecordhouder op de 500 meter meldt ook dat hij er niet aan denkt om zichzelf iets aan te doen, zoals maandag door de NOS werd gesuggereerd.

"Ik wacht op een beslissing in mijn dopingzaak en denk niet aan zelfmoord", aldus Kulizhnikov, die het vervelend vindt dat veel mensen niet in zijn onschuld geloven terwijl uit een test van de Russische schaatsbond met een leugendetector zou blijken dat hij niet bewust doping heeft gebruikt.

Kosta Poltavets, de bondscoach van de Russische schaatsers, zei zondag bij de wereldbekerfinale in Thialf dat Kulizhnikov zo'n groot talent is, dat hij geen verboden middelen nodig heeft om te winnen. "Hij is een bizar schaatswonder."

Hartmedicijn

Vorige week werd bekend dat de Rus bij de WK afstanden van vorige maand in Kolomna betrapt is op het gebruik van meldonium.

Dat middel staat sinds 1 januari op de dopinglijst. Zijn coach Dimitri Dorofejev meldde direct dat de topsprinter dit jaar geen meldonium meer heeft gebruikt.

De Rus is een van de vele sporters die dit jaar positief is getest op het hartmedicijn. Wereldantidopingagentschap WADA meldde dinsdag op een symposium dat de teller inmiddels op honderd staat.

Kulizhnikov werd dit jaar wereldkampioen sprint en pakte de wereldtitel op de 500 en 1000 meter.

Lees meer over:
Tip de redactie